Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jemy w Łodzi Food Fest 2023. Program: wszystkie potrawy, zdjęcia i ceny

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
od 16 lat
25 tradycyjnych łódzkich potraw będzie można spróbować podczas festiwalu Jemy w Łodzi Food Fest 2023. Tematem przewodnim imprezy będzie łódzka kuchnia czterech kultur: polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Kulinarny festiwal rozpocznie się w piątek, 15 września. Prezentujemy zdjęcia i ceny festiwalowych potraw.

Jemy w Łodzi Food Fest odbywa się od siedmiu lat. Tym razem przez 10 dni, od piątku, 15 września, do niedzieli, 24 września, będzie można skosztować potraw łódzkiej kuchni wywodzących się z czterech nacji związanych z burzliwym rozwojem przemysłowej Łodzi.

Organizująca festiwal Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi podkreśla, że w tym roku ze względu na temat biorą udział nieco inne lokale niż do tej pory.

Będziemy mieli i knedle, i kluski żelazne, bliny gryczane, robione przez restauracje kiełbasy, sznycel cielęcy, tort szwarcwaldzki, ale też żydowski deser inspirowany przepisem z książki kucharskiej z 1905 r. - wylicza Izabela Borowska.

Do wyboru będzie 25 dań, z tego cztery desery. Będą m.in. żydowski czulent i pulpety, rosyjskie gryczane bliny, a także deserowe monoporcje z łódzkimi muralami.

  • Słodkie dania dostaniemy już w cenie od 22 zł za porcję - tort szwarcwaldzki w Colour Cafe (Piotrkowska 132),
  • dania wytrawne będą kosztować od 25 zł - sznytka z pieczonym boczkiem, powidłami śliwkowymi, karmelizowaną cebulą i jakiem w Expresie do Kawy ( Ogrodowa 19),
  • za 29 zł w Montagu przy ul. Piotrkowskiej 78 dostaniemy placek z kiszonej kapusty z pieczarkami, szczypiorkiem, piklowaną cebulką i wędzonym twarogiem.

Większość festiwalowych dań kosztuje od 40 do 50 zł, ale są też nieco droższe. Np. restauracja Delight w hotelu Andel's przygotowała zestaw Ptasie Radio za 65 zł, na który składają się: filet z kaczki w sosie na gotowanym aż trzy dni wywarze z kaczych korpusów, gołąbek z zapiekanej kiszonej kapusty i prażok z karmelizowaną cebulką.

Staramy się wplatać dziedzictwo Łodzi czterech kultur. Goście przeważnie wychodzą zadowoleni i mamy nadzieję, że tym razem też tak będzie - mówi Kamil Kubiak, szef kuchni Delight w Andel’sie Łódź.

Imprezy towarzyszące

Festiwalowi towarzyszyć będzie 10 imprez. To m.in. degustacja polskich trunków w Alembiku i win w Fuzji, a także spacer szlakiem starych restauracji z przewodniczką Justyną Tomaszewską. Będzie można zwiedzić podłódzką winnicę Jantoń i pożegnać lato z lodziarnią Milk.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto