Potrawy z PRL, które jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zupa mleczna często stawała w gardle - szczególnie ten kożuch... Ale taki kogel mogel czy blok czekoladowy to prawdziwe rarytasy! Zobacz, jakimi daniami zajadaliśmy się w PRL i spróbuj je przygotować również dziś!
Zupa mleczna często stawała w gardle - szczególnie ten kożuch... Ale taki kogel mogel czy blok czekoladowy to prawdziwe rarytasy! Zobacz, jakimi daniami zajadaliśmy się w PRL i spróbuj je przygotować również dziś! Fot. NAC
Udostępnij:
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego, kotlety z jajek, zupa szczawiowa… To niewątpliwie dania z PRL, którymi zajadaliśmy się codziennie. Zapraszamy Was na sentymentalną podróż w czasie. Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania i potrawy z PRL, które warto zrobić, by przypomnieć sobie czasy dzieciństwa i młodości. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Dania rodem z PRL. Nie ma co ukrywać. W czasach kiedy na sklepowych półkach królował ocet, nasze mamy i babcie musiały nieźle się nagłowić, by nakarmić wszystkich domowników. Stąd pewnie kotlety z mortadeli, czy jajek (o schabie można było pomarzyć!), blok czekoladowy czy kasza gryczana z masłem. Nie marudziliśmy przy stole. Pierogi leniwe to był rarytas, a słodki kogel mogel z dodatkiem kakao smakował wybornie!
Poniżej przypominamy przepisy na dania z PRL. Kliknijcie w galerię. Znajdziecie tam przepisy na:

  • Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu
  • Paprykarz szczeciński
  • Kotlety z jajek
  • Zupa szczawiowa z jajkiem
  • Kotlety z mortadeli
  • Kasza gryczana z masłem
  • Rurki z kremem
  • Zupa ziemniaczana
  • Domowe wafle pischingery
  • Domowe krówki
  • Blok czekoladowy
  • Kogel mogel
  • Szyszki z ryżu preparowanego

Masz chwilę? Wiesz co to lorneta i meduza? Rozwiąż nasz QUIZ Kultowe potrawy z PRL: KLIK

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Materiał oryginalny: Potrawy z PRL, które jadaliśmy codziennie. Skusicie się teraz na takie dania? [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie