Chyba nie ma czegoś takiego, jak typowa kuchnia żydowska - mówiła na warsztatach prowadząca Iza Grynsztajn. - W każdym zakątku świata potrawy będą się różnić. Chyba jedynym łączącym je elementem, jest ich koszerność.
Wyjaśnijmy więc, co to znaczy koszerny. Koszerne potrawy to nie tylko określone, dozwolone do spożycia artykuły, liczy się również sposób ich przygotowania. Nie można łączyć produktów mięsnych z mlecznymi, ani nawet przygotowywać ich w tych samych naczyniach, czy garnkach. Grupa pokarmów, które można łączyć zarówno z mięsem, jak i z mlekiem, nazywana jest parwe. Należą do niej warzywa, owoce, ryby, niektóre rodzaje pieczywa.
W warsztatach dotyczących kuchni żydowskiej udział mógł wziąć każdy. Wystarczyło przyjść w środę o 19 na Stary Rynek. W podcieniach rozstawiono stoły, pojawiły się misy z jabłkami, pieczarkami, cebulami, pomidorami i paprykami. Żeby skosztować koszernych potraw łodzianie sami musieli przygotować wszystkie potrzebne produkty: obrać, pokroić, poszatkować i wymieszać. Wspólnymi siłami udało się zrobić: trzy rodzaje śledzi - w oleju, jogurcie i miodzie, sałatkę na bazie tuńczyka z pomidorem i oliwkami, sałatkę ze wszystkich rodzajów fasoli z olejem i czosnkiem, pieczarki marynowane sokiem cytryny, a na deser jabłka z daktylami i miodem.
Żeby spróbować gęsich pipek, farfelek czy czorby, trzeba jednak odwiedzić Anatewkę.
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: | |||
Zostań dziennikarzem obywatelskim | Konkursy | Zdrowie i uroda | Przewodnik po lokalach |
Sztuka w Łodzi | Teatr w Łodzi | Kino w Łodzi | Praca w Łodzi |
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?