18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne smaki regionu

Redakcja
Po raz pierwszy w ramach targów NATURA FOOD obędzie się konkurs kulinarny skierowany do uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa łódzkiego pod hasłem: Tradycyjne smaki regionu.

Celem konkursu jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczniów szkół gastronomicznych.
Konkurs ma za zadanie zwróceniu uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki ŁÓDZKIE. Profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego - Prezesa Zarządu Fundacji Klub Szefów Kuchni oceniać będzie:

• kreatywność i estetykę podania
• smak potrawy
• czystość stanowiska pracy podczas wykonywania dania konkursowego i po zakończeniu
• odpowiednie użycie technik kulinarnych.

Pozostali członkowie JURY to:

• Adam Chrząstowski, członek Klubu Szefów Kuchni, patron merytoryczny działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej,
• Grzegorz Labuda, członek Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych,
przedstawiciel firmy Stalgast, sponsora wyposażenia kuchni,
• członkowie Fundacji Klub Szefów Kuchni.

Konkurs składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy etap polega na przygotowaniu przepisu na danie główne z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produktów nagrodzonych Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków w poprzednich edycjach konkursu Tygiel Smaków. Drugi etap to przygotowanie potrawy podczas finału który odbędzie się na IV Targach Naturalnej Żywności NATURA FOOD, 14 października br. w Łodzi.

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE:

Anna Kołodziej
Urząd Marszałkowski w Łodzi
e-mail: [email protected]
tel. 042 663 35 70, fax. 042 663 35 32

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto