Obżarstwo świąteczne już za nami, ale to nie oznacza, że na stole nie pojawią się kolejne smakołyki...
Wielkimi krokami zbliża się Sylwester. A jeśli idziemy na domówkę bądź robimy ją sami, to od razu pojawia się pytanie: "co podać?" Pewnie jak zwykle macie mało czasu na przygotowanie czegoś dobrego.
I choć kupowanie gotowego dania rozwiązałoby ten problem, to znowu schudłyby nasze portfele.
Pozostaje zatem własna kuchnia. My już dziś polecamy kilka przepisów MM-kowiczów, wśród których znajdziecie m.in.: przekąski, sałatki, coś na gorąco i napoje chłodzące.
**
Przepisy:
**
Sałatka Indyjska >>Sałatka z zupek chińskich >>Sałatka z łososiem >>Krokiety ze szpinakiem >>Kolorowe galaretki >>Truskawki w szampanie >>Santa Claus na Ibizie >>Coś na mały głód...
Mini kanapkiPrzepis: Dorota Kozon |
Składniki:
- krakersy
- ser
- zielony ogórek
- rzodkiewka
- wędlina
Sposób przygotowania:
Na krakersy kładziemy: wędlinę, ser, plasterki ogórka i rzodkiewki. Ozdabiamy według własnego uznania.
Koreczki lub szaszłyki Przepis: Dorota Kozon |
Składniki:
- pieczarki (marynowane)
- ogórek
- ser
- wędlina
- cebulki marynowane
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki nadziewamy na wykałaczkę i gotowe. Oczywiście takie koreczki możemy podawać z różnymi składnikami.
Półmisek małych przekąsekPrzepis: Agnieszka Filipiak |
Składniki:
- 15 dag sera feta
- 1 pomidor
- 1 świeży ogórek (10dag)
- 1 jajko
- 1 puszka anchois
- 20 oliwek (pół czarnych i pół zielonych)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 liść sałaty
Sposób przygotowania:
Fetę pokroić w kostkę i posypać oregano. Pomidor umyć i pokroić na 4 części. Ogórek pokroić w grube plastry, zaś jajko w ćwiartki. Na środku półmiska położyć liść sałaty na nim anchois, a wokoło resztę składników.
Podawać z sosami (dipy).
Wilczy apetyt...
Sałatka IndyjskaPrzepis: Agnieszka Filipiak |
Składniki:
- 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- ogórek wężowy
- 2 dojrzałe banany
- papaja
- pomarańcza
- soczyste jabłko
- 2-3 owoce kiwi
- 3-4 łyżki ananasa w kawałkach
- 2 mandarynki
- łyżeczki oliwy
- 2 łyżki przyprawy Gram Masala
- sok z 1 cytryny
- szczypta cukru i soli
- 2-3 liście sałaty
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, a następnie skropić oliwą i posypać solą. Obrany ogórek, jabłko, pomarańczę, papaję i kiwi pokroić w kostkę. Następnie lekko posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z ziemniakami oraz z bananami i ananasem pokrojonym w "półplasterki". Wszystko wymieszać delikatnie i posypać Gram Masala. Lekko schłodzić przed podaniem. Podawać na sałacie udekorować mandarynkami.
Sałatka z zupek chińskichPrzepis: Beata Szysz |
Składniki:
- 2 łagodne zupki chińskie
- 1 ostra zupka chińska
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- puszka groszku
- puszka kukurydzy
- słoik papryki konserwowej (600 ml)
- 3 jajka
- majonez
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Zupki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatkę należny podawać z pieczywem.
Sałatka z łososiaPrzepis: Marzena Grzeszczyk |
Składniki:
- 1/2 kg łososia lekko wędzonego
- 1 puszka kukurydzy
- mała kapusta pekińska
- 1/2 puszki ananasa
- 4 jaja na twardo
- pieprz
- sos koperkowo-ziołowy
Sposób przygotowania:
Rozdrobnić łososia i wymieszać z kukurydzą, pokrojonym ananasem, jajkami oraz kapustą pekińską. Dodać pieprzu i wszystko polać sosem koperkowo-ziołowym lub oliwą z dodatkiem koperku i przypraw.
Krokiety ze szpinakiem | Kolorowe galaretki |
Coś na gorąco...
Krokiety ze szpinakiemPrzepis: Moje Miasto Łódź |
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- czosnek
- zioła prowansalskie lub oregano lub bazylię
- sól
- pieprz
- pieczarki lub boczniaki (20-30 dag) (grzyby można zamienić na ser feta)
- jajka
- śmietana
- bułka tarta
- mleko
- mąka
Sposób przygotowania:
Nadzienie: Pokroić drobno i podsmażyć pieczarki lub boczniak. Posolić i popieprzyć do smaku. Oddzielnie robimy szpinak. Wrzucamy go na patelnię. Dolewamy trochę wody, jeśli szpinak przywiera do patelni. Następnie wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy szczyptę ziół prowansalskich (zastąpić można: oregano lub bazylią). Jeśli ktoś chce złagodzić smak może dodać z 2 łyżki śmietany. Do szpinaku dodajemy pieczarki i mieszamy.
Ciasto: Robimy ciasto jak na naleśniki. Po czym farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.
Danie można podawać z czerwonym barszczem.
Na osłodzenie wieczoru...
Kolorowe galaretkiPrzepis: Moje Miasto Łódź |
Kolorowe galaretki w owocowych skórkach są idealne na domową imprezę. Są łatwe do zrobienia, a ich jedyną wadą jest to, że...szybko znikają. Galaretki na Sylwestra - przepisy.
Masz pragnienie?
Truskawki w szampaniePrzepis: Agnieszka Filipiak |
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 szklanka cukru
- sok z całej cytryny
- szklanka szampana
Sposób przygotowania:
Wybieramy niezbyt duże truskawki, które rozkładamy do pucharków. Pozostałe wrzucamy do malaksera i ubijamy aż powstanie puszysta, gładka masa. Następnie do masy dodajemy szampana - lejemy go bardzo powoli, cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą rozlewamy płyn do pucharków z truskawkami i od razu podajemy - najlepiej z długą, koktajlową łyżeczką.
Liczba porcji: 6.
Santa Claus na IbiziePrzepis: Dorota Kozon |
Składniki:
- sok z pomarańczy/litr
- ćwiartka wódki
- łyżka miodu
- cynamon, goździki
- lód (jeśli podajemy na zimno)
Sposób przygotowania:
Na gorąco: wszystkie składniki wrzucamy do garnka a następnie podgrzewamy.
Na zimno: wódka, sok pomarańczowy i kostki lodu.
Cud Karaibów | Gwiazda tropików |
Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy, to podzielcie się nimi.
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?