Rafał Targosz przygotuje potrawy na bazie produktów lokalnych i regionalnych z województwa łódzkiego:
• terrinę z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi wątróbka z gęsi owsianej nadziewana warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty
• bulion z pieczonej gęsi owsianej z gołąbkami z żołądków gęsich i pęczaku
• ragout jagnięce ze świniarki z borowikami szlachetnymi, pęczakiem i pigwą
• mus z koziego twarogu z Eufeminowa z nagawskimi jabłkami pieczonymi z sokiem z dodatkiem piernik z marchwi i sosem karmelowym
Rafał Targosz
Szef Kuchni w Hotelu Unicus**** w Krakowie, Ambasador kulinarny Limito oraz członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.
Swoją karierę zawodową rozpoczął w rodzinnym Krakowie, gdzie uczył się od takich kulinarnych autorytetów, jak Pierre Gaillard we francuskiej restauracji Cyrano de Bergerac, a następnie u włoskiego mistrza, ówczesnego szefa restauracji hotelu Pod Różą - Alfredo Chioccetti. W tym czasie zdobył też liczne staże zagraniczne we Francji (m.in. u George Blanc'a, Grand Chef Cuisinier, ***Guide Michelin), we Włoszech, a także na Węgrzech.
W Hotelu Copernicus zaprezentował autorski styl gotowania. W latach 2003-2005 obejmował stanowisko kucharza, stacjonującego w Budapeszcie polskiego ambasadora. Po powrocie do kraju objął stanowisko szefa kuchni w kompleksie gastronomiczno-hotelarskim Donimirski Boutique Hotels (restauracja Cul-De-Sac w Hotelu Gródek oraz restauracja w Hotelu Kościuszko).
Laureat i dwukrotny zwycięzca ogólnopolskich konkursów kulinarnych. W listopadzie 2002 roku wraz z ekipą narodową zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Obecnie jest jurorem w prestiżowych konkursach kulinarnych organizowanych w kraju.
Zwycięzca nagród Galicyjskiej Akademii Smaku za rok 2000 i 2001. Reprezentował Kraków na zakończeniu Festiwalu Europejskich Stolic Kultury, które odbyły się w Bolonii w 2000 r. Jest także wykonawcą wielu Festiwali gastronomicznych, m.in. kuchni polskiej w Budapeszcie (2004) i kuchni polsko-żydowskiej w Quito (2007).
Współautor kulinarnego albumu „Ugryźć świat”, wydanego przez National Geographic w roku 2008 oraz autor licznych artykułów do kulinarnych czasopism i portali gastronomicznych. Założyciel autorskiego serwisu ArtKulinaria.pl, na którym – poza przepisami i poradami dla miłośników gotowania - prowadzi BLOG o gastronomii i kulinariach.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?