Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pokaz Tradycyjne Smaki Regionu

Redakcja
Targi Natura Food, sobota, 15 października 2011 godz. 13.00

Rafał Targosz przygotuje potrawy na bazie produktów lokalnych i regionalnych z województwa łódzkiego:

• terrinę z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi wątróbka z gęsi owsianej nadziewana warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty
• bulion z pieczonej gęsi owsianej z gołąbkami z żołądków gęsich i pęczaku
• ragout jagnięce ze świniarki z borowikami szlachetnymi, pęczakiem i pigwą
• mus z koziego twarogu z Eufeminowa z nagawskimi jabłkami pieczonymi z sokiem z dodatkiem piernik z marchwi i sosem karmelowym

Rafał Targosz

Szef Kuchni w Hotelu Unicus**** w Krakowie, Ambasador kulinarny Limito oraz członek Kapituły Klubu Szefów Kuchni.

Swoją karierę zawodową rozpoczął w rodzinnym Krakowie, gdzie uczył się od takich kulinarnych autorytetów, jak Pierre Gaillard we francuskiej restauracji Cyrano de Bergerac, a następnie u włoskiego mistrza, ówczesnego szefa restauracji hotelu Pod Różą - Alfredo Chioccetti. W tym czasie zdobył też liczne staże zagraniczne we Francji (m.in. u George Blanc'a, Grand Chef Cuisinier, ***Guide Michelin), we Włoszech, a także na Węgrzech.

W Hotelu Copernicus zaprezentował autorski styl gotowania. W latach 2003-2005 obejmował stanowisko kucharza, stacjonującego w Budapeszcie polskiego ambasadora. Po powrocie do kraju objął stanowisko szefa kuchni w kompleksie gastronomiczno-hotelarskim Donimirski Boutique Hotels (restauracja Cul-De-Sac w Hotelu Gródek oraz restauracja w Hotelu Kościuszko).

Laureat i dwukrotny zwycięzca ogólnopolskich konkursów kulinarnych. W listopadzie 2002 roku wraz z ekipą narodową zdobył brązowy medal na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu. Obecnie jest jurorem w prestiżowych konkursach kulinarnych organizowanych w kraju.

Zwycięzca nagród Galicyjskiej Akademii Smaku za rok 2000 i 2001. Reprezentował Kraków na zakończeniu Festiwalu Europejskich Stolic Kultury, które odbyły się w Bolonii w 2000 r. Jest także wykonawcą wielu Festiwali gastronomicznych, m.in. kuchni polskiej w Budapeszcie (2004) i kuchni polsko-żydowskiej w Quito (2007).
Współautor kulinarnego albumu „Ugryźć świat”, wydanego przez National Geographic w roku 2008 oraz autor licznych artykułów do kulinarnych czasopism i portali gastronomicznych. Założyciel autorskiego serwisu ArtKulinaria.pl, na którym – poza przepisami i poradami dla miłośników gotowania - prowadzi BLOG o gastronomii i kulinariach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto