Wielkanoc 2011: czego nie może zabraknąć? |
Długie godziny stania w sklepie i wcale nie krótszy czas spędzony w kuchni. Tak wyglądają dni przed Świętami Wielkanocnymi u przeciętnego Polaka. I choć firm cateringowych, które zrobią za nas wszystko na rynku łódzkim nie brakuje, to nadal niechętnie podchodzimy do tego typu usług. - Święta kojarzą się ludziom z pracą w domu i dlatego decydują się sami na przygotowanie potraw - stwierdza Konrad Leszczyński z ART 21.
Za to chętnie z takich usług korzystają firmy, które organizują tzw. firmowe jajeczko. - Oczywiście dania są podobne do tych domowych, aczkolwiek skromniejsze, bo związane jest to z dużą ilością osób - tłumaczy Anna Chmielewska, właścicielka food and fun. - Najchętniej w tym okresie zamawiane są: biała kiełbasa, jajka faszerowane czy też śledzie - dodaje Danuta Majewska, współwłaścicielka Mag-Dan Majewska Sp. J.
To jednak i tak za mało, żeby zapełnić wszystkie terminy firm cateringowych. W większości nadal można składać zamówienia.
ADRES | ZESTAW WIELKANOCNY | CENA |
food and fun ul. Turystyczna 30 | W zestawie mogą się znaleźć m.in: jajka faszerowane, sałatki, ryba, żurek z jajkiem i kiełbasą. | Za 1 osobę średnio zapłacimy 45 złotych. |
ART 21 ul. Wyszyńskiego 86 | W zestawie postnym znajdują się m.in. jajka faszerowane na trzy sposoby z kawiorem, łososiem, pieczarkami; pomidorki koktajlowe z mozzarellą i bazylią; deska serów; kanapeczki z pesto, koreczki w trzech smakach; ciasta; sałatka jarzynowa. W zestawie mięsnym znajdują się m.in. śliwki faszerowane kurczakiem i ananasem; deska mięs pieczonych; żurek; kiełbasa; pieczona szynka i kaczka. | Za 1 osobę zapłacimy od 20 złotych do 150 złotych. |
Mag-Dan Majewska Sp. J ul. Limanowskiego 194/196 | W zestawie znajduje się m.in. barszcz biały z kiełbasą, jajka faszerowane, sałatki, mięsa pieczone, ciasta w tym mazurek, sernik. Dodatkowo można zamówić m.in. kurczaka w galarecie, pieczona kaczka , indyk nadziewany. | Za jedną osobę zapłacimy od 30 do 40 złotych. |
Restauracja Polska ul. Piotrkowska 12 | W zestawie znajdują się przede wszystkim potrawy z jajek, m.in. jajka z kawiorem czy też zawieja. Poza tym znajdują się w nich m.in. królik w śmietanie, pasztet, mięsa faszerowane, mięsa pieczone. | Za jedną osobę zapłacimy od 25 złotych do 125 złotych. |
"Piotrkowska Klub" Zieliński i Syn S. J. ul. Piotrkowska 97 | W zestawie są m.in. sałatki, mięsa, żurek, babka, sernik, mazurek. | Za jedną osobę zapłacimy minimum 40 złotych. |
Karczma u Chochoła ul. Piotrkowska 200 | Nie ma wyceny zestawów, za każdą potrawę płaci się oddzielnie. W menu świątecznym znalazły się m.in. żurek, gęś pieczona, kaczka faszerowana, biała kiełbasa na kapuście, faszerowane jajka, sałatka kaszubska, szarlotka, sernik. | Ceny zaczynają się od 2 złoty i sięgają nawet 180 złotych. |
"Gastronomik" ul. Sienkiewicza 88 | W zestawie mogą znaleźć się: mazurki, babki wielkanocne, biała kiełbasa, śledzie, żurek, jajka nadziewane. | Za jedną osobę zapłacimy minimum 20 złotych. |
Czytaj więcej na temat Wielkanocy:
Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć fotogalerię: | ||
Miss Politechniki Łódzkiej | Moda 2011: wiosna/lato | Ciemna strona Kaliskiego |
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?