Wielkanoc 2014 życzenia i wierszyki świąteczne
Specjalnie dla MM-ki, czyli dla Was drodzy Użytkownicy, Pavlo (Samokhin Band), Rittus (Normalsi), Monika Buchowiec (aktorka) i MaTek (NTK) przygotowali przepisy dań, bez których ich święta nie mogłyby się odbyć. Większość z nich zapewne znacie z własnych stołów, jednakże przepis może się różnić. I tak znajdziecie tu między innymi żur babci Wandy z Łowicza gitarzysty Marcina Rittera z zespołu Normalsi, białą kiełbasę z pomidorami i cebulą Tomasza Sadzyńskiego, "Takie sobie danie" aktorki Moniki Buchowiec, faszerowane jajka Mateusza Koprowskiego z kolektywu NieTyKalni czy też paschę Pavla Samokhina z Samokhin Band.
Tomasz Sadzyński nie stroni od kuchni i lubi gotować. Na Wielkanoc poleca białą kiełbasę według własnego przepisu.
Jak mówi MaTek, sam nieźle daje radę w kuchni, więc uwielbiane przez niego faszerowane jajka (choć wcale nie takie proste i szybkie w wykonaniu) bez problemu jest w stanie zrobić sam.
/MaTek z kolektywu NieTyKalni | Faszerowane jajka Teka Potrzebne 30 jajek, 0,5 kg pieczarek, 3 cebule, pęczek pietruszki, olej, pieprz, sól Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo - tak, by nie naruszyć skorupek. Potem chłodzimy i delikatnie przekrajamy |
każde na pół (razem ze skorupką!). Z każdej połówki wydłubujemy wnętrze tak, by połówki skorupek pozostały puste. Białka z żółtkami ugniatamy widelcem na papkę. Potem podsmażamy na oleju drobniutko posiekane pieczarki (im drobniej tym lepiej) - do momentu aż puszczą soki - oraz cebulkę (im drobniej posiekana tym lepiej!). Najlepiej osobno, choć potem wszystko należy ze sobą zmieszać (papkę z jajek, pieczarki i cebulę), przyprawić wedle uznania i dodać drobno posiekanej pietruszki. Tak przygotowaną masą napełniamy puste połówki skorupek, otaczamy je z wierzchu panierką i podsmażamy na oleju tak, żeby powstała złocista "czapeczka". Voila! |
Monika Buchowiec na swoim Wielkanocnym stole najchętniej widziałaby danie, które jak sama mówi, więcej ma wspólnego z Bożym Narodzeniem niż Wielkanocą. - Przypomina trochę kutię, którą serwuje się na Wigilię - mówi. - W przepychu świątecznych mięsiw i ciast może być zdrowym urozmaiceniem. Nie wiem jak by je ochrzcić, więc niech będzie "Takie sobie danie".
/Monika Buchowiec, aktorka | "Takie sobie danie" Potrzebne: kasza pęczak masło bakalie (daktyle, płatki migdałów, rodzynki, morele, itp.) cynamon, można też sypnąć mielony kardamon i imbir, ale to kwestia upodobania miód Sposób przygotowania: Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu, czasem jest 15 min, a czasem pół godziny. Więc gotujemy, żeby był po prostu ugotowany. Następnie na rozgrzanym, roztopionym maśle podsmażamy (chwilę) bakalie z cynamonem i ewentualnie innymi przyprawami. Do tego wrzucamy ugotowaną kaszę wszystko starannie mieszając. Chwilę nam się to wszystko podsmaży i danie prawie gotowe. Jak już całość delikatnie przestygnie dodajemy miód. I tyle. Prosta sprawa. |
- W moim domu zawsze Święta Wielkanocne, to spotkania przy śniadaniu, gry i zabawy pisankami - wspomina Marcin Ritter. - Uwielbiam żurek, dlatego też podzielę się z Wami przepisem najlepszego żurku - żurku babci Wandy.
/Rittus z zespołu Normalsi | Żurek babci Wandzi z Łęczycy na cztery osoby Potrzebne: 0,5 kg białej surowej kiełbasy 1,5 l wody, ok. 3\4 szklanki żuru, 4 jajka na twardo (pokroić na ćwiartki), 2-3 ząbki czosnku, 5 ziarenek angielskiego ziela, 5 ziarenek pieprzu, 3 liście laurowe, 1-2 kostki warzywne winiary, chrzan do smaku Sposób wykonania: |
Do wody dać zioła, czosnek oraz kostki warzywne, włożyć białą surową kiełbasę w całości. Parzyć ok 20 minut . Chwilę zagotować, doprawić pieprzem ziołowym i majerankiem, a następnie dodać żur. Do ugotowanego żuru dodać dwie łyżki stołowe chrzanu. Do talerzy włożyć ćwiartki jajek, zalać żurkiem. Kiedy żurek zjedzony włożyć uparzoną w całości kiełbasę. Kiełbasę przyprawić ostrym chrzanem. Śledzik śniadaniowy Potrzebne: 1\2 kg śledzi (filetów), olej, musztarda, cebula, grzybki marynowane Sposób przygotowania: Wymoczone, obsuszone filety posypać od wewnątrz pieprzem i delikatnie wegetą. Posmarować wewnętrzną stronę musztardą. Przygotować dosyć głęboką salaterkę. Śledzie kroimy w tzw. "zakąskowe kawałki". Cebulę kroimy w cienkie plasterki i sparzamy wrzątkiem lub też w drugiej wersji kroimy surową w drobną kostkę. Układamy warstwowo - najpierw śledzie, następnie na nie sypiemy cebulę, a na cebulę pokrojone cieniutko grzybki marynowane, na grzyby śledzie musztardą na spód. Kolejne warstwy polewamy delikatnie olejem, ale w niwelkiej ilości. Kończymy cebulą. zalewamy olejem, wyrównujemy drewnianą łopatką. Wstawiamy do lodówki . Najlepsze następnego dnia. | |
Keks niekoniecznie świąteczny na dwie długie brytfanny Potrzebne: 50 dkg mąki, 25dkg masła lub margaryny, 4 jajka, 1 szklanka słodkiego mleka, 2 szklanki cukru, 2 cukry waniliowe, 4 łyzeczki proszku do pieczenia, po 10 dkg: figi\rodznki (pokroić), łuskane orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, morele - pokroić dość grubo Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywająć ucierania dodać całe jajka i mąkę, a następnie wlać mleko. Miksować aż wszystko dobrze się połączy. Wszystkie bakalie wymieszać w mące następnie wrzucić do ciasta i dalej wymieszać je ręcznie. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Piec w temp. 170 stopni przez około 60-70 minut. Wolno wystudzić, polać czekoladą lub lukrem. |
- Zamykam oczy, przenoszę się do mojego domu rodzinnego w Rostowie i siadam przy świątecznym stole. Od razu czuję niebiański smak białej, aksamitnej, serowej paschy. Pascha to tradycyjna rosyjska potrawa z mleka i jaj, do której dodaje się bakalie, będące najcenniejszym jej składnikiem. Im więcej rodzynek, orzechów i migdałów w środku tym… pyszniej. Do tego rum i wanilia. Wszystko polane ciemną czekoladą. Pascha i nic więcej, absolutnie nic. Szkoda tylko, że muszę otworzyć oczy… - rozmarzył się Pavel przy okazji przygotowywania dla nas przepisu. Pascha bez wątpienia najbliższa jest nie tylko jego żołądkowi, lecz także sercu.
/Pavel z Samokhin Band | PASCHA Paszy Składniki: 2 litry świeżego mleka (nie UHT) 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 6 jajek 0,5 litra ukwaszonej śmietany 18% 250 g masła (82%) 3/4 szklanki cukru pudru To, co najcenniejsze: migdały (wcześniej sparzone wrzątkiem i obrane ze skórek) orzechy laskowe i włoskie kandyzowane skórki pomarańczowe rodzynki (wcześniej namoczone w rumie) Sposób wykonania: 1. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodać z pozostałością do mleka i zagotować. |
2. Ubić jajka ze śmietaną. Wlać powoli do wrzącego mleka. Gotować na małym ogniu do oddzielenia się twarogu i serwatki (ok. 20-30 minut), często delikatnie mieszając. Usunąć laskę wanilii. 3. Sitko wyłożyć podwójną gazą. Przełożyć masę dokładnie odciskając aby oddzielić twaróg od serwatki. Dodatkowo na koniec wykręcić, tak aby twarożek był suchy. Odstawić do ostygnięcia. 4. Migdały i orzechy uprażyć na złotobrązowo na suchej patelni. Następnie posiekać, rodzynki odsączyć. 5. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po trochu ostudzonego twarogu. Najlepiej to robić w glinianej makutrze, w razie braku można użyć miksera. Po utarciu wsypać dodatki i wymieszać łyżką. 6. Formę (najlepiej z otworem na dole) wyłożyć gazą zwilżoną serwatką (może być ta sama). Przełożyć masę dokładnie dociskając łyżką. Obciążyć wierzch formy. Włożyć do lodówki na całą noc. Wyjąć obracając formę do góry dnem. Całość oblać polewą czekoladową z dodatkiem rumu. Wierzch posypać orzechami. Z zamkniętymi oczami smakuje najlepiej. Pascha – i nic więcej, absolutnie nic … |
Smacznego!
Jeśli znacie jakiś godny polecenia, być może nietypowy przepis na Wielkanocne danie - podzielcie się z nami! Instrukcje odnośnie przygotowania możecie zamieszczać w komentarzu pod tym wpisem oraz na swoich MM-kowych blogach.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?