Składniki:
125 g masła
100 g cukru
starta skórka z 1 cytryny
2 jajka
szczypta soli
120 g mąki
90 mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki konfitury morelowej
Przygotowanie:
1. Ucieramy masło z cukrem i skórką cytrynową na gładki krem
2. Dodajemy po jednym jajku
3. Następnie sól oraz mąkę na przemian z mlekiem
4. Teraz proszek do pieczenia
5. Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki (najlepiej okrągłej o średnicy 25 cm)
6. To dobry moment, aby włączyć piekarnik na 180 stopni i w tym czasie obrać jabłka
7. Obrane jabłka przekrawamy na połowy, wypukłą część nacinamy nożem w kratkę i skrapiamy sokiem z cytryny
8. Układamy jabłka (stroną wypukłą do góry) na cieście
9. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika na 45 min (najlepiej na termoobieg)
10. Gdy ciasto będzie już upieczone, smarujemy je podgrzaną i przetartą przez sitko, konfiturą morelową
GOTOWE! Smacznego!
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: |
Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz nadsyłania zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich eMeMki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje Miasto.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?