Jest środek srogiej zimy, więc aby przez chwilę zapomnieć o tegorocznym śniegu postanowiliśmy przyrządzić coś co pozwoli wam przenieść się z bukietem nowych smaków do kraju ciepłych śródziemnomorskich plaż, kolorowych winnic i zielonych gajów oliwnych północnej Italii. A wszystko to za sprawą przepisu na oryginalną włoską "Pizze con Salame".
Potrzebne składniki
100g ml mleka, 200 g mąki, paczka drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 3 łyżki oleju z oliwek, starty żółty ser, wszelkie zioła np. bazylia i oregano, pokrojone w plasterki salami, sos pomidorowy.
Wyrabianie ciasta
Drobno pokrojone drożdże rozpuszczamy w mleku i ciepłej wodzie, następnie całość wlewamy do posolonej mąki i dokładnie mieszamy w celu spójnego połączenia wszystkich składników. Dokładnie wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy okrągły placek do pizzy.
Można prościej
Osobiście przyznaję, że ja poszłam na łatwiznę i z powodu braku czasu postanowiłam kupić w najbliższym hipermarkecie gotowe półprodukty. Na sklepowej półce sięgnęłam po solidnie zamrożony, specjalny spód do ciasta. Ewentualnie polecam wam również gotowe ciasta w proszku, z których można uformować dowolny placek do upieczenia.
Przygotowanie
Przygotowane ciasto najpierw polewamy sosem pomidorowym, a następnie układamy na nim zielone lub czarne oliwki (wcześniej przekrojone na pół i pozbawione wewnętrznych pestek)i, cienko pokrojone salami. Całość obficie posypujemy startym serem. Dodatkowo sypiemy wszelkie zielone zioła, np. oregano i bazylię. Dodajemy sól i pieprz. Nagrzewamy nasz domowy piekarnik do 250°C i pieczemy przez około 20 minut.
Smacznego!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?