Zielona Górka z Pabianic wśród 50. najlepszych pizzerii w Europie
Pizzeria Zielona Górka z Pabianic znalazła się wśród 50 najlepszych pizzerii w Europie. Włoski przewodnik "50 TOP Pizza" oceniający pizzerie z całego świata przyznał jej 46. miejsce w rankingu pizzerii w Europie znajdujących się poza Włochami. Wśród 50 najlepszych znalazły się tylko trzy lokale z Polski: gdańska pizzeria na 34. miejscu, oraz warszawska Ciao a Tutti na miejscu 38.
Inspektorzy odwiedzili pabianicką pizzerię i sprawdzali jakość jedzenia. Byli jednak incognito i nie wiadomo, kiedy odbyła się wizyta.
Docenili jednak duże, frontowe okno, prawdziwy neapolitański piec oraz powstającą w nim pizzę. Uznali też, że serwowane są dobre piwa i jest odpowiedni wybór win. "Obsługa jest dokładna, profesjonalna i zaangażowana" - napisali też twórcy rankingu.
Zielona Górka już drugi raz z rzędu znalazła się w rankingu 50 Top Pizza Europa 2023. W ubiegłym roku znalazła się na 47. pozycji, czyli o jedną niżej.
Zielona Górka. Z miłości do pizzy z Neapolu
Zielona Górka mieści się przy ul. Zielonej 8 w Pabianicach. To lokal założony w 2015 roku przez parę architektów- Liliannę i Jędrzeja Lewandowskich. Właściciele najpierw otworzyli restaurację, potem zaczęli się specjalizować w tradycyjnej pizzy neapolitańskiej. Zielona Górka jest członkiem stowarzyszenia Associazione Verace Pizza Napoletana, które zrzesza wytwórców tradycyjnej pizzy neapolitańskiej i promuje tradycyjną pizzę z tego regionu.
- Pizza powstała właśnie w Neapolu - wyjaśnia Jędrzej Lewandowski. - Dziś pizzę można przyrządzać na tysiąc sposobów i każdy jest dobry. My jednak chcemy podtrzymywać tradycję - wyjaśnia.
Jak podkreśla dobrze przygotowana pizza neapolitańska jest lekkostrawna. - Stąd wynika jej popularność, jedzą ją ludzie w każdym wieku, zarówno dzieci i jak ludzie starsi - podkreśla szef Zielonej Górki.
Pizzeria Zielona Górka w Pabianicach. Co jest w menu?
W lokalu znajdziemy przede wszystkim pizzę neapolitańską, wypiekaną w certyfikowanym piecu gazowym. Przykładowo historyczna pizza margherita z mozarellą di bufala kosztuje 38 zł, pizza frutti di mare kosztuje 59 zł, a złożona na pół pizza calzone kosztuje 49 zł.
- Ludzie przychodzą do nas przede wszystkim po to, by zjeść klasyczne pizze. Najpopularniejsze to margherita, marinara, diavola, ostatnio coraz częściej zamawiana jest capriciosa - wylicza Jędrzej Lewandowski.
W menu Zielonej Górki znajdziemy też inne dania, np. smashburgery z wołowiną Angus w cenie 32-39 zł, czy kalmary w cenie 39 zł.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?