Święta coraz bliżej, a wy pewnie już zaczynacie pierwsze porządki w domu i planujecie, co pojawi się na wigilijnym stole. Większość potraw robi się na 2-3 dni przed Wigilią.
Jest to wieczór, który spędzamy w gronie rodziny, składamy sobie życzenia, dzielimy się opłatkiem i szukamy prezentów pod choinką. Jednak najważniejszym momentem tego wieczoru jest sama kolacja, do której przygotowujemy się od wielu tygodni, robiąc zakupy. Choć Episkopat zniósł w Polsce post w Wigilię, to większość ludzi nadal woli spożywać wtedy tradycyjne, postne potrawy, niż raczyć się szynką czy też mielonym. Na stole wigilijnym powinno się znaleźć 12 potraw. Wśród nich może być: barszcz czerwony, paszteciki, śledzie, karp, grzybowa, kapusta postna. - U mnie na stole wigilijnym nie może zabraknąć łazanek (zwane też łamańcami). Zamiast barszczu, mamy zupę z makiem - opowiada Dalia Krakowska.
Łazanki/Łamańce z makiem (zupa) Przepis: Dalia Krakowska |
Ciasto:
- 1 jajko;
- pół kilko mąki;
- woda;
- trochę soli;
Składniki na zupę:
- mak;
- cukier;
**Sposób przygotowania: **
Z mąki, jajka, szczypty soli i wody zagniatamy ciasto. Następnie trzeba je rozwałkować i pokroić w kwadraciki. Wstawiamy je do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez jakieś 15 minut (do momentu zarumienienia się).
Mak zalewamy wrzątkiem, odsączamy i 3 razy mielimy. Następnie dodajemy "na smak" cukier. W między czasie gotujemy wodę do której dodajemy łazanki i mak.
Grzyby w panierce Przepis: Michał Patora |
Składniki:
- 20-25 grzyby (z zupy grzybowej)
- czosnek (4 ząbki);
- majeranek (1-2 łyżki stołowe);
- oregano (1-2 łyżki stołowe);
- mąka;
- jajko;
- olej;
Sposób przygotowania:
Z ugotowanej zupy grzybowej wyjąć 20-25 grzybów. Później trzeba je wrzucić z czosnkiem (posiekany), majerankiem i oregano do miski. To wszystko trzymać w zalewie jeden dzień. Miska powinna być przykryta np. talerzem i przechowywana w lodówce.
Następnego dnia grzyby należy obtoczyć w jajku, mące i smażyć na oleju.
Ciasto z bakaliami Przepis:Małgorzata Dubla |
Składniki:
- 6 jabłek;
- paczka rodzynek;
- paczka orzechów włoskich;
- 1,5 szklanki cukru (może być mniej);
- 5 jajek;
- 2 szklanki mąki;
- 100 ml (literatka) oleju;
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić na kawałki (ok. 1cm), dodać rodzynki, kawałki orzechów. Zasypać cukrem i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny (aż jabłka puszczą sok).
Ciasto:
Ubić jajka, dodać mąkę i sodę. Na koniec stopniowo dolewać olej. Do masy dodać jabłka z rodzynkami i orzechami i wszystko wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 160 C, przez ok. 50 - 60 min. (można sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe /piec bez termoobiegu).
Konkurs - podziel się z nami swoim przepisem |
A czy wy już wiecie, co pojawi się na wigilijnym stole. Może będzie to ciasto, którym wszyscy goście się zachwycają, a może uszka czy też inne smakołyki. Jeśli macie jakieś "tajniki" na dobre potrawy, to już dziś możecie się nimi z nami podzielić. Jak to zrobić? Wystarczy, że na swoim blogu zamieścicie jeden przepis, a następnie link wkleicie pod ten artykuł**(tylko linki zamieszczone pod tekstem biorą udział w konkursie). Na Wasze przepisy czekamy do 18 grudnia, do godz. 23:59. Każdy z nich zostanie opublikowany na naszym portalu, a najlepszy autor otrzyma nagrodę niespodziankę.
Ważne: Pamiętajcie blogi tytułujemy **"Przepis wigilijny: (tu wpisujemy nazwę potrawy)". Pod uwagę będą tylko brane wpisy użytkowników zarejestrowanych i zalogowanych. Prosimy nie kopiować przepisów z Internetu! Takie wpisy nie biorą udziału w konkursie.
Czytaj także:
- Finał Miss Polonia 2010 w Łodzi już w sobotę - kandydatki są spokojne
- Życzenia świąteczne na Boże Narodzenie - poważne i z humorem
Zobacz też na MM Łódź
Sylwester 2010 w Łodzi | |||
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?