Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybrali najlepszą mleczną czekoladę

Przemek Dana
Przemek Dana
Z 21 czekolad mlecznych, o często nietypowym smaku, wybierano w Łodzi tę najlepszą. Była to pierwsza tego typu impreza w Polsce.

Pierwszy Festiwal Prawdziwej Czekolady w Łodzi


Igrzyska Mlecznej Czekolady

zorganizowano w Łodzi w niedzielę (30 stycznia).- Chcemy przybliżać łodzianom cudowny świat czekolady - wyjaśnia Michał Markowicz z kawiarni U Milscha, gdzie odbywała się niezwykła degustacja. - Pokazujemy, że czekolada to coś więcej niż Milka czy Wedel, że niby zwykła czekolada mleczna może tak różnie smakować - dodaje Markowicz.

Blisko 30 osób, które przybyło na igrzyska, najpierw dokładnie przyglądało się, serwowanej na tacy, tabliczce, by ocenić jej kolor, zapach, a dopiero na końcu brali mały kęs. Czekolady miały od 32 do 65 procent zawartości kakao. - Smak dobrej czekolady potrafi utrzymywać się w buzi przez kilkanaście minut, a nawet godzinę - mówi Maciej Chybowski, ekspert ds. czekolady. - Dobra czekolada mleczna nie może być też za słodka. Powinno się czuć idealny balans między mlekiem, kakao i cukrem. No i oczywiście musi mieć tak zwany krótki skład, czyli być zrobioną z masła kakaowego, cukru, najlepiej trzcinowego, kakao i mleka, bez zbędnych dodatków, polepszaczy smaku, aromatów i konserwantów - opowiada Chybowski.

Jak przekonuje ekspert, z dobrą czekoladą jest jak z dobrym winem. - W zależności od tego, skąd pochodzą ziarna kakao i sposobu produkcji, można w niej wyczuć różne nuty smakowe, na przykład owocowe, prażonych orzechów, czy nawet skóry - przekonuje Chybowski. - Bogate bukiety smakowe zazwyczaj wyczuwalne są w ciemnych czekoladach, bo w przypadku mlecznych niektóre smaki są zamaskowane przez mleko. Z drugiej strony w czekoladach mlecznych liczy się także kolor, czy kremowość, czyli sposób rozpuszczania się - dodaje ekspert.

Łodzianie oceniali zapach, kolor, no i oczywiście smak najlepszych mlecznych czekolad

Próżno by szukać wszystkich tych cech w czekoladach dostępnych w zwykłych sklepach czy marketach, dlatego na degustacji pojawiły się tabliczki w większości niedostępne w Polsce, a wytworzone z najlepszych ziaren kakao sprowadzanych z wielu odległych zakątków świata jak Jawa, Madagaskar czy Papua Nowa Gwinea.


Wiesz co jesz? Cała prawda o przemyśle spożywczym


Przybyli na igrzyska łodzianie nie raz przekonali się, jak inaczej może smakować mleczna czekolada. - Jednymi z ciekawszych była grupa czekolad słonych - wspominają Edyta i Mariusz, którzy po raz pierwszy przyszli na tego typu degustację. - Nie były takie słodkie, a raczej ostrzejsze - dodaje Maria Czarnecka.

Po degustacji wiele osób przyznało, że dopiero teraz przekonali się, czym jest prawdziwa, mleczna czekolada. - Przez tyle lat wydawało mi się, że jadłam czekoladę, a dzisiaj uświadomiłam sobie, że byłam w błędzie, bo przekonałam się, jak może ona naprawdę smakować - mówiła Krystyna Słotkowicz. - To, co kupujemy w sklepie, to jest jakiś wyrób czekoladopodobny - skwitowała Zofia Kępska.

Ostatecznie uczestnicy Igrzysk Mlecznej Czekolady za najlepszą uznali czekoladę Rococo z 37 procentową zawartością kakao. Ta delikatna, kremowa czekolada, z wyczuwalną nutą kawy, dostępna jest tylko w 3 sklepach w Londynie.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto