Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

I Festiwal Prawdziwej Czekolady osłodzi łodzianom jesień [program]

Emilia Białecka *Emkanabe*
Emilia Białecka *Emkanabe*
W dniach 18-19 września w zabytkowej sali balowej willi Milscha odbędzie się I Festiwal Prawdziwej Czekolady.

Czytaj o Festiwalu Prawdziwej Czekolady 2011

- Za oknami powoli robi się jesień, deszczowe dni nastrajają melancholijnie i refleksyjnie. Chcemy odczarować trochę nastrój. Odkryjcie z nami czekoladę wszystkimi zmysłami – smakiem, zapachem, dotykiem, słuchem, węchem... - do wzięcia udziału w festiwalu zachęcają organizatorzy.

Jak mówi Justyna Tomaszewska, jedna z organizatorek imprezy, pomysł zainicjowania w Łodzi Festiwalu Prawdziwej Czekolady zrodził się z wielkiej pasji Macieja Chybowskiego, właściciela sklepu internetowego Mała Wielka Czekolada. - Byliśmy na jednej z degustacji, którą prowadził Maciek. Polegała ona między innymi na wąchaniu czekolady, kojarzeniu jej zapachu z innymi rzeczami. To ciekawa kultura, która zrodziła dyskusję, a ta następnie doprowadziła właśnie do organizacji I Festiwalu Prawdziwej Czekolady - opowiada Justyna Tomaszewska.

Od czekolady można się uzależnić

Jak mówi psycholog Czesław Michalczyk, czekolada jest doskonałym sposobem na jesienną chandrę. - Zdecydowanie poleciłbym czekoladę na poprawę nastroju, nie tylko dlatego, że jest słodka, ale przede wszystkim dlatego, że zawiera substancje, które podnoszą poziom neuroprzekaźników odpowiedzialnych za dobry nastrój - wyjaśnia.

Potwierdza to także dietetyk Ewa Gąsecka. Zastrzega ona jednak, że nie na każdego czekolada ma dobry wpływ. - Owszem, czekoladą można poprawić sobie humor - podnosi poziom endorfin, które sprawiają, że czujemy się dobrze. Jednak są grupy osób, które powinny się jej wystrzegać, na przykład osoby z nadwagą, cukrzycą, czy też uzależnieni od cukru - mówi Ewa Gąsecka.

Jak twierdzi, co ostatni bardzo często uzależnieni są właśnie od czekolady. Na czym polega takie z pozoru słodkie uzależnienie? - Cukry drażnią w ośrodkowym układzie nerwowym tzw. obszar nagrody. Jedząc więc na przykład czekoladę, człowiek czuje się dobrze, ale można stracić kontrolę. Pacjent nie potrafi wtedy zatrzymać się na kilku kawałkach, tylko zjada jedną czy dwie tabliczki czekolady - tłumaczy dietetyk.

Dwa dni niekontrolowanej rozpusty na I Festiwalu Prawdziwej Czekolady

Jednak, jak zapewnia, osoby zdrowe z powodzeniem mogą czynnie uczestniczyć w Festiwalu Prawdziwej Czekolady. - Nie widzę przeciwwskazań, żeby próbowały wszystkiego, na co tylko mają ochotę. Prawdopodobnie po pewnej ilości i tak poczują przesyt i samoistnie stracą ochotę na kolejne porcje - mówi Gąsecka.

Czekolada z winem, owocami i jako dodatek do dań obiadowych - tego wszystkiego łodzianie będą mogli skosztować już podczas weekendu 18-19 września. Ponadto w programie I Festiwalu Prawdziwej Czekolady są np. czekoladowe fraszki pana Smętkiewicza, projekcje filmów, a także pokaz pakowania czekolady, czy też koncert.

Karnety na festiwal w cenie 45 zł będą do kupienia w Punkcie Informacji Turystycznej w Manufakturze od jutra (9 września). Karnet uprawnia do wejścia na wszystkie imprezy podczas dwóch dni Festiwalu. Istnieje możliwość uczestnictwa w pojedynczych degustacjach. Bilety w cenie 10 zł uprawniające do wejścia na pojedyncze wydarzenie Festiwalu. Można je nabyć również w Punkcie Informacji Turystycznej w Manufakturze.

Wygraj zaproszenia na I Festiwal Prawdziwej Czekolady

Program I Festiwalu Prawdziwej Czekolady:

Miejsce: Willa Teodora Milscha (znajduje się u zbiegu ulic Kopernika i Łąkowej)

Sobota 18.09
14.00   Otwarcie festiwalu
14.10   Instrukcja obsługi czekolady
14.40   I tasting: “owocowa rozkosz”
15.30   Historia czekolady
16.45   Art Choco czyli sztuka opakowania czekolady
17.15   II tasting:  „nowa klasyka”
18.15   Produkcja czekolady
19.00   III tasting zmysłowy duet:
Czekolada i Wino
21.00   Projekcja filmu i zakupy

Niedziela 19.09
11.00   Czekoladowe gry i zabawy dla dzieci
12.00   IV tasting:“Czekoladowa rewolucja”
13.00   Czekoladowa poezja Witolda Smętkiewicza
13.30   Rzecz o pitnej czekoladzie
14.15   V tasting: “Nowości Zottera”
15.30   Prezentacja niezwykłej czekolady Valrhona
16.00   Czekoladowe wariacje w kuchni
17.00   Recital Aleksandry Sobiech

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto