Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warsztaty wegetariańskiego gotowania

Izabela Roksana Franc
Izabela Roksana Franc
W miniony weekend Fundacja na Rzecz Kultury Żywej "Białe Gawrony" zorganizowała warsztaty gotowania zdrowej żywności na zasadach dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

"Potrawy Świąteczne według Pięciu Przemian, czyli jak celebrować zdrowo święta w zgodzie z żywiołami i tradycją" to tytuł warsztatów kulinarnych przygotowanych przez wolontariuszy fundacji z ulicy Wschodniej 54. W programie znalazło się praktyczne wprowadzenie do teorii "Pięciu Przemian", podstaw klasyfikacji produktów ze względu na smaki i właściwości termalne (wychładzające, neutralne lub ogrzewające) oraz praktyczne zastosowanie tych klasyfikacji. Głównym elementem spotkania było wspólne przygotowanie świątecznych potraw i ich późniejsza degustacja.

Propozycje zdrowego odżywiania

- Pięć Przemian to sposób na twórcze i zdrowe podejście do gotowania, będące w zgodzie z porami roku i szerokością geograficzną, czerpie swoją mądrość z zasad dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Pięć przemian to szansa by pokochać gotowanie, nie traktować go jako codzienny obowiązek, tylko jako ekscytującą przygodę ze smakami i energiami, które budują nasze zdrowie i dobre samopoczucie, pomagają zapobiegać chorobom i radzić sobie z drobnymi dolegliwościami - mówi Agata Bielska, organizatorka spotkania - Jako fundacja cieszymy się, że łodzianie zainteresowali się naszą akcją i są otwarci na nowe pomysły również na własnym stole. Mam nadzieje, że dzięki nam więcej osób zrozumie, jak ważne jest zdrowe odżywianie i prawidłowy tryb życia.

Wegetariański pasztet z soczewicy dla każdego

Warsztaty trwały kilka godzin i uczestniczyło w nich kilka dziewcząt chcących dowiedzieć się czym jest wegetarianizm oraz zdrowe odżywianie w praktyce. Zebrani wspólnymi siłami przygotowali m.in. ciasteczka owsiane, pasztet z soczewicy, barszcz czerwony z buraków i kotlety z ciecierzycy.

- Na warsztaty trafiłam z ciekawości. Już od dłuższego czasu chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na temat wegetarianizmu. Do tej pory wiedziałam jedynie, że bardzo ważne jest dodawanie różnych warzyw i ziół, ale nie miałam pojęcia jak istotna jest kolejność mieszania ze sobą składników potraw - opowiada Ania Szulczewska, uczestniczka świątecznego gotowania - Czasami kiedy chciałam przygotować coś oryginalnego, szukałam przepisów w internecie, ale zawsze miałam problemy z odpowiednim przygotowaniem jedzenia. Dzisiaj dowiedziałam się jak postępować, żeby wszystko smakowało wyśmienicie.

Malarka gotuje w Łodzi

Kulinarne spotkanie poprowadziła Agata Bielska, łódzka artystka, która od 14 lat jest wegetarianką, a od ponad 10 lat zajmuje się dietetyką Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak sama twierdzi, kulinaria to jej pasja, a najczęściej gotuje na wyjazdach i szkoleniach, prowadzi również warsztaty gotowania dla dzieci i często udziela porad dietetycznych w naszym mieście.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto