"Potrawy Świąteczne według Pięciu Przemian, czyli jak celebrować zdrowo święta w zgodzie z żywiołami i tradycją" to tytuł warsztatów kulinarnych przygotowanych przez wolontariuszy fundacji z ulicy Wschodniej 54. W programie znalazło się praktyczne wprowadzenie do teorii "Pięciu Przemian", podstaw klasyfikacji produktów ze względu na smaki i właściwości termalne (wychładzające, neutralne lub ogrzewające) oraz praktyczne zastosowanie tych klasyfikacji. Głównym elementem spotkania było wspólne przygotowanie świątecznych potraw i ich późniejsza degustacja.
Propozycje zdrowego odżywiania
- Pięć Przemian to sposób na twórcze i zdrowe podejście do gotowania, będące w zgodzie z porami roku i szerokością geograficzną, czerpie swoją mądrość z zasad dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Pięć przemian to szansa by pokochać gotowanie, nie traktować go jako codzienny obowiązek, tylko jako ekscytującą przygodę ze smakami i energiami, które budują nasze zdrowie i dobre samopoczucie, pomagają zapobiegać chorobom i radzić sobie z drobnymi dolegliwościami - mówi Agata Bielska, organizatorka spotkania - Jako fundacja cieszymy się, że łodzianie zainteresowali się naszą akcją i są otwarci na nowe pomysły również na własnym stole. Mam nadzieje, że dzięki nam więcej osób zrozumie, jak ważne jest zdrowe odżywianie i prawidłowy tryb życia.
Wegetariański pasztet z soczewicy dla każdego
Warsztaty trwały kilka godzin i uczestniczyło w nich kilka dziewcząt chcących dowiedzieć się czym jest wegetarianizm oraz zdrowe odżywianie w praktyce. Zebrani wspólnymi siłami przygotowali m.in. ciasteczka owsiane, pasztet z soczewicy, barszcz czerwony z buraków i kotlety z ciecierzycy.
- Na warsztaty trafiłam z ciekawości. Już od dłuższego czasu chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na temat wegetarianizmu. Do tej pory wiedziałam jedynie, że bardzo ważne jest dodawanie różnych warzyw i ziół, ale nie miałam pojęcia jak istotna jest kolejność mieszania ze sobą składników potraw - opowiada Ania Szulczewska, uczestniczka świątecznego gotowania - Czasami kiedy chciałam przygotować coś oryginalnego, szukałam przepisów w internecie, ale zawsze miałam problemy z odpowiednim przygotowaniem jedzenia. Dzisiaj dowiedziałam się jak postępować, żeby wszystko smakowało wyśmienicie.
Malarka gotuje w Łodzi
Kulinarne spotkanie poprowadziła Agata Bielska, łódzka artystka, która od 14 lat jest wegetarianką, a od ponad 10 lat zajmuje się dietetyką Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Jak sama twierdzi, kulinaria to jej pasja, a najczęściej gotuje na wyjazdach i szkoleniach, prowadzi również warsztaty gotowania dla dzieci i często udziela porad dietetycznych w naszym mieście.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?