Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne potrawy wigilijne prosto z restauracyjnego menu

Redakcja
Podczas Wigilii Świąt Bożego Narodzenia wedle tradycji spożywamy 12 potraw. Jedni przygotowują je sami, a inni zamawiają w restauracjach.

Święta Bożego Narodzenia są bardzo istotnym czasem w życiu rodzinnym. Poprzedza je Wigilia podczas, której zasiadamy do wspólnej kolacji i wedle tradycji zjadamy 12 potraw. Niektórzy sami przygotowują specjały na tę okazję, ale nie brakuje też osób, które zamawiają dania gotowe w restauracjach. Wśród zamówień dominują tradycyjne wigilijne potrawy. - W ofercie mamy przede wszystkim tradycyjne potrawy o wysokiej jakości - zapewnia Izabella Śpiewak kierownik kawiarni Hort-Cafe.

W menu lokali znajdziemy m.in.: ryby smażone i w galarecie, różne rodzaje pierogów, ciast i zup. Nie brakuje oczywiście tradycyjnego karpia, ale można kupić także rybę po grecku, czy różnie przyrządzane śledzie np. po królewsku, w śmietanie lub oleju. - Bardzo dobrym śledziem jest śledź leśniczego - zachwala Śpiewak. - Dodajemy do niego cebulę, koncentrat i ziele angielskie - opowiada.

Sprawdź przepisy na potrawy wigilijne użytkowników i zaproponuj własne

Wśród ciekawych ofert rybnych możemy zaobserwować karasia, węgorza czy mintaja.
- Klient, jeśli życzy sobie inna rybę, to nie ma żadnego problemu - zapewnia Małgorzata Kancerska, właścicielka restauracji-karczmy "U Chochoła". Kancerska nie ukrywa, że wszystko tak naprawdę zależy od finansów: - Jest to tylko kwestia ceny i odpowiednio wczesnego zamówienia.

Oryginalność i tradycja na stole wigilijnym

Większość lokali oferuje też pierogi. Najczęściej zamawiamy te z kapustą i grzybami. ale można znaleźć też takie z serem, a nawet makiem. Z tradycyjnych potraw wigilijnych nie brakuje też barszczu czerwonego i grzybowej. Zamawiający, mimo że podtrzymują tradycję, często próbują odmian. Starają się zamawiać potrawy mniej znane. - Polecamy pstrąga faszerowanego czy podgrzybka w cieście - mówi Kancerska. - Oferujemy rosół z lina - mówi z kolei Urszula Czyżak, szef kuchni restauracji "Zieliński i syn".

Dla bardziej wybrednych są też specjalne oferty. - Goście mogą skomponować danie, w taki sposób, jaki sobie życzą. Możemy zaserwować np. węgorza w sosie z wina czy roladę z pstrąga z bakaliami - przyznaje Czyżak. W ofercie potraw wigilijnych znaleźć można też dania na słodko. Znajdują się przede wszystkim makowce, kutia, sernik i szarlotka.

Osoby zamawiające potrawy wigilijne robią to od lat w tych samych lokalach. Znają smak kuchni danej restauracji i menu. - Mamy już stałych klientów, którzy co roku zamawiają u nas potrawy wigilijne. Cenią sobie dania podobne do domowych i wyrabiane tradycyjnymi metodami - przyznaje Małgorzata Kancerska.

<< Zobacz też serwis na Boże Narodzenie >>

Artykuł bierze udział w konkursie "Tym żyje miasto"

Czytaj także:
- Foto Dej w byłej elektrowni Scheiblera - galeria konkursowa
- Rowerem do pracy i szkoły? Jeśli będą drogi i parkingi

Opublikuj materiał i wygraj nawet 500 zł!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto