Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne jedzenie ląduje w koszu

Alicja Zboińska, (kac)
Grzegorz Gałasiński
Zbliżają się dni największego w roku marnotrawstwa. Święta Bożego Narodzenia to okres, gdy kupujemy najwięcej składników i gotowych potraw, a kilka dni później znaczną ich część wyrzucamy.

Najczęściej do kosza wyrzucamy: chleb (wyrzuca go 46 proc. konsumentów), ziemniaki (41 proc.), wędliny (31 proc.), warzywa (19 proc.), owoce (13 proc.), mięso, mleko i nabiał (po 8 proc.).

Tona jedzenia, które trafia na śmietnik, dostarcza do środowiska 4,5 tony szkodliwych gazów.

Coraz większym problemem staje się też marnowanie mięsa. Z badań wynika, że w Europie wyrzuca się prawie jedną czwartą wyprodukowanego mięsa.

Jedzenie trafia do kosza, gdyż przegapiamy termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowujemy żywność i kupujemy jedzenie złej jakości.

Kolejne powody to: zbyt duże porcje posiłków, zbyt duże zakupy, a także brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań.

Czytaj więcej: Jedzenie ze świątecznego stołu ląduje w koszu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto