Najczęściej do kosza wyrzucamy: chleb (wyrzuca go 46 proc. konsumentów), ziemniaki (41 proc.), wędliny (31 proc.), warzywa (19 proc.), owoce (13 proc.), mięso, mleko i nabiał (po 8 proc.).
Tona jedzenia, które trafia na śmietnik, dostarcza do środowiska 4,5 tony szkodliwych gazów.
Coraz większym problemem staje się też marnowanie mięsa. Z badań wynika, że w Europie wyrzuca się prawie jedną czwartą wyprodukowanego mięsa.
Jedzenie trafia do kosza, gdyż przegapiamy termin przydatności do spożycia, niewłaściwie przechowujemy żywność i kupujemy jedzenie złej jakości.
Kolejne powody to: zbyt duże porcje posiłków, zbyt duże zakupy, a także brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań.
Czytaj więcej: Jedzenie ze świątecznego stołu ląduje w koszu
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?