Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- około. 5 łyżek oleju
- papryki ostrej (opcjonalnie słodka)
- po łyżeczce mielonego imbiru i kminku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z solą i pieprzem oraz połącz z pozostałymi przyprawami.
2. Mięso opłucz, osusz a następnie pokrój na plastry grubości ok. 1 cm, natrzyj mieszanką przypraw oraz olejem, odstaw na min. 1 godz. w chłodne miejsce.
3. Plastry mięsa połóż na ruszcie, piecz 6–8 min z każdej strony.
Proponujemy podawać z sosami i sałatką warzywną.
Potrawy z grilla tez mogą być zdrowe!
Ciekawym urozmaicenie grillowanych mięs stanowią lekkie sałatki z świeżych warzyw z dodatkiem sosów czy dressingów. Nie zapominajmy również, że grillowaniu można poddawać warzywa, takie jak: pomidory, cebula, pieczarki oraz owoce morza, które stanowią zdrowy wariant grillowanego posiłku i dobrze komponują się np. z bagietką z masłem czosnkowym.
Krewetki z grilla na ostro
Składniki:
- 50 dag dużych krewetek
- ¼ szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
- sól, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Marynata: wymieszaj sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i paprykę.
Krewetki polej marynatą i dopraw solą i odstaw na około pół godziny.
Rozłóż je na gorącym ruszcie i podgrzewaj około 10 minut. Należy je często przewracać.
Rekomendujemy podawać z grillowanymi warzywami (np. papryka, pomidory, cukinia).
Pełna ofertę akcesoriów i produktów w supermarketach POLOmarket znajdziesz na http://polomarket.pl/gazetka_promocyjna_id_243.html oraz w katalogu Klub Przyjaciół Grilla.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?