Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mazurek wielkanocny - oto przepisy i wypieki uczniów łódzkiego „Spożywczaka” . Imponujące!

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Dzień Mazurka w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń. Ponad sto słodkich wypieków można podziwiać na wystawie. Tradycja i nowoczesność widoczna jest w pracach uczniów, którzy samodzielnie wykonali wspaniałe mazurki. Wykorzystali znane receptury i nabyte w szkole umiejętności oraz własne talenty i wyobraźnię!

ZOBACZ DZIEŁA UCZNIÓW I POSZUKAJ DEKORACJI DLA SIEBIE
Dzień Mazurka w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń. Ponad sto słodkich wypieków można podziwiać na wystawie. Tradycja i nowoczesność widoczna jest w pracach uczniów, którzy samodzielnie wykonali wspaniałe mazurki. Wykorzystali znane receptury i nabyte w szkole umiejętności oraz własne talenty i wyobraźnię! ZOBACZ DZIEŁA UCZNIÓW I POSZUKAJ DEKORACJI DLA SIEBIE Krzysztof Szymczak
Dzień Mazurka w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Łodzi na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń. Ponad sto słodkich wypieków można podziwiać na wystawie. Tradycja i nowoczesność widoczna jest w pracach uczniów, którzy samodzielnie wykonali wspaniałe mazurki. Wykorzystali znane receptury i nabyte w szkole umiejętności oraz własne talenty i wyobraźnię! Zobaczcie efekty.

Święto Mazurka w „Spożywczaku”
Święto Mazurka – po przerwie spowodowanej pandemią – w czwartek 7 kwietnia 2022 - znów mogło się odbyć w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Franciszkańskiej w Łodzi. Ten dzień był zawsze wyjątkowym wydarzeniem w kalendarzu „Spożywczaka”, więc radość z możliwości zorganizowania wystawy, konkursu i spotkania przy mazurkach przed Wielkanocą była ogromna. Podziwiać można było ponad 100 znakomitych, bogato udekorowanych wypieków, świadczących o wyobraźni twórców oraz ich cukierniczych i artystycznych talentach.

- 40 mazurków to prac naszych uczniów, 45 kolejnych wykonali uczniowie szkół podstawowych, którzy gościli u nas na warsztatach – mówi Katarzyna Wojtalik, kierownik szkolenia praktycznego w „Spożywczaku”. - Były to prace konkursowe, które oceniali jurorzy. Ponadto na osobnym stole prezentowaliśmy mazurki cukierników oraz wykonane przez naszych nauczycieli.

Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez mazurka. To tradycyjne bardzo bogato zdobione i bardzo słodkie ciasto. Wykonuje się je z ciasta kruchego, a ozdabia rozmaitymi masami (owocowymi, marcepanowymi, kajmakowymi) lub kremami (np. orzechowym czy czekoladowym) oraz bakaliami, suszonymi owocami, świątecznym napisem, cukrowymi figurkami, pisankami. Mazurek może mieć kształt prostokątny, kwadratowy albo owalny – jak jajko.

Młodzież zainteresowana podjęciem nauki w łódzkim „Spożywczaku” po świętach może szkołę odwiedzić w ramach tzw. dnia otwartego – w sobotę 23 kwietnia w godzinach 10-13. Kształci ona przyszłych techników technologii żywności (z innowacyjnymi programami: elementy nowoczesnego dekoratorstwa oraz elementy dietetyki sportowej) oraz technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności (eksperymentalny programem), a także specjalistów w zawodach: piekarz, cukiernik, przetwórstwo mięsa, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto