Wtedy też, warto wyciągnąć to, co się ma w lodówce i z tego "upichcić" coś prostego, smacznego i zdrowego.
Przepis dla 2 osób:
3 dorodne marchewki
szczypiorek, ew. cebula
koperek
garść ryżu
1 jajko
bułka tarta
olej
przyprawy (sól, pieprz, oregano itp)
Czas przygotowania: ok. 30 minut (z gotowym ryżem)
Obierz marchewki, umyj je, pokrój na plasterki
Wrzuć do garnka, zagotuj z wodą i odrobiną oleju, ew. masła. Gotuj do momentu, aż marchew rozgotuje się. Odcedź, następnie rozgnieć kawałki marchewki, aby powstała z tego "paćka".
Wersja druga:
Obraną marchew zetrzyj na tarce, delikatnie podsmaż na patelni
Szczypiorek, ew. cebulę pokrój i podsmaż na patelni
Pamiętaj, że głównym składnikiem kotlecików jest marchew, dlatego nie przesadź z ilością cebuli, bądź szczypiorku.
Do przygotowanej marchwi dodaj podsmażoną cebulę/szczypiorek
Do tego dodaj szczyptę koperku, jajko. Możesz dodać też trochę ugotowanego wcześniej ryżu, jednak nie za wiele. Ryż i jajko to elementy "klejące" całość, aby kotleciki nie rozpadły się. Oczywiście, gdy wszystko się właściwie klei nie trzeba dodawać ryżu.
Dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko, uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz w bułce tartej.
Smaż na patelni
Jak zwykłego kotleta :).
Najlepiej spożywać jako element większego obiadu np. do młodych ziemniaczków z sosem.
Smacznego.
MM Łódź poleca:
>>Monster Truck Show w Łodzi - konkurs, bilety! |
>>Integralia 2009 - konkurs |
>> Wyjedź w podróż z TUI - konkurs |
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: | |||
Zostań dziennikarzem obywatelskim | Konkursy | Zdrowie i uroda | Przewodnik po lokalach |
Sztuka w Łodzi | Teatr w Łodzi | Kino w Łodzi | Praca w Łodzi |
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?