Dzień Falafela w Łodzi. Gdzie spróbować falafeli w Łodzi i jak przygotować falafele w domu

dem
Międzynarodowy Dzień Falafela obchodzony jest 12 czerwca. Kotleciki z cieciorki na stałe wpisały się nie tylko w dietę wegetarian, ale także poszukiwaczy egzotycznych smaków, czy karty dań zarówno barów z kebabami, jak i eleganckich restauracji.

Falafele są kotletami z ciecierzycy (bobu lub grochu) smażonymi na głębokim tłuszczu. Choć falafele są niezwykle popularne to samo pochodzenie potrawy jest zagadkowe. Jedni wskazują Izrael, to najprawdopodobniej z Egiptu falafel rozpoczął swoją ekspansję. Falafel z dawnej Aleksandrii, która 2000 lat temu była prężnie działającym ośrodkiem portowym, zagościł na talerzach wielu państw Morza Śródziemnego, w tym Turcji. Skąd kotleciki z ciecierzycy za sprawą imigrantów trafiły na nasze talerze.

Od dawna falafeli w ofercie sklepów i restauracji jest bardzo wiele rodzajów.

Jak opowiada Weronika Pochylska, koordynatorka kampanii „Roślinniejemy”, której celem jest wsparcie producentów żywności, sieci handlowych i właścicieli restauracji we wprowadzaniu oraz promowaniu roślinnych produktów i dań, falafela bez większej trudności można obecnie dostać niemal wszędzie i to w wielu formach.

Podstawowy przepis na przepyszny falafel

Składniki:
200 g ciecierzycy
2 duże lub 3,4 małe wyciśnięte ząbki czosnku
1 mała cebula posiekana w drobną kostkę
- drobno posiekana natka pietruszki
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli w proszku
- olej do głębokiego smażenia
- opcjonalnie - mała starta marchewka
 
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Zalej ją dużą ilością wody, bo pęcznieje!
2. Do malaksera dodaj namoczoną, odsączoną ciecierzycę oraz wszystkie pozostałe składniki poza olejem.
3. Zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach przez 2 do 4 minut, aż masa stanie się możliwie gładka i klejąca. Teraz najlepiej jest odstawić masę do lodówki pod przykryciem, ale z powodzeniem możecie smażyć kotleciki również bezpośrednio po przyrządzeniu masy.
4. Formuj z masy małe kulki i smaż je w sporej ilości tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotych barw. Idealne falafele są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Smacznego!

Pyszne falafele w Łodzi serwują: Fafalafa by Papuvege (Struga 5), Tel Aviv (Piotrkowska 122) i Hamra (Piotrkowska 89).

Falafele są w menu restauracji oferujących kuchnię Bliskiego Wschodu, nie wspominając już o tych z „falafel” w nazwie. Jeżeli mamy ochotę wydać nieco więcej i cieszyć się wyjątkowymi i bardzo kolorowymi dodatkami, restauracje takie jak łódzki Tel Aviv mają w ofercie coś wyjątkowego - mówi Pochylska.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3