Sobotni Bieg Ulicą Piotrkowską 2012: tym razem meta w Manufakturze |
Podróże kulinarne po Łodzi czas zacząć. Dzisiaj (24 maja) ruszyła już 9. edycja Festiwalu Dobrego Smaku 2012. W tym roku bierze w nim udział 18 restauracji i 10 kawiarni i herbaciarni.
Lokale gastronomiczne z okazji festiwalu przygotowały dla swych gości specjalne dania w cenie 10 zł, a kawiarnie i herbaciarnie zestawy w cenie 7 zł. Na jakie specjały można liczyć? Otóż już od samych nazw człowiek może zrobić się głodny.
Wśród menu festiwalowego mamy między innymi stek z łososia a'la wellington w cieście francuskim w akompaniamencie grillowanych warzyw, marynowaną cielęcinę z bakłażanem panierowanym w płatkach migdałowych czy bardzo swojsko nazwany knedel po bałucku na młodej kapuście z pomidorami.
Po daniach głównych czas na deser. A wśród nich zdecydowanie królują truskawki. I tak do wyboru mamy między innymi tort truskawkowy z rabarberem, sernik z truskawkami, babeczkę z truskawkami czy tradycyjną szarlotkę z lodami.
Szkoła Dobrego Smaku dla małych i dużych kucharzy
Ciekawą propozycją dla wszystkich tych, którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie, jest Szkoła Dobrego Smaku. Sobotnie (26 maja) warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim, znanym z TVN i Kuchni Plus, będą poświęcone zdrowej kuchni. O food designie, co jest nowością podczas warsztatów opowie Małgorzata Rygalik.
W niedzielę (27 maja) warsztaty poprowadzą kucharze z restauracji Cammino - Kamil Srok oraz Robert Kaszycki. Są oni zdobywcami pierwszego miejsca w w ubiegłorocznym Festiwalu Dobrego Smaku 2011.
Kolejną nowością, ale tym razem dla najmłodszych są niedzielne warsztaty kulinarne, które rozpoczną się o 14 w Pasażu Schillera. Dzieciaki nauczą się, jak przygotować smaczne i zdrowie posiłki. - Jeśli my na co dzień się spieszymy, to z dzieciakami jest zupełnie inaczej. One poświęcają kuchni więcej uwagi, co jest wielką frajdą dla nich. Często jest tak, że jeśli taki młody człowiek coś pokroi, to chce potem spróbować gotowego dania - tłumaczy Grzegorz Łopanowski
Kulinarna Gra Miejska i kino "ze smakiem"
Przed lub po degustacji można przyłączyć się do 3. edycji Kulinarnej Gry Miejskiej, która rusza w sobotnie (26 maja) w samo południe. - W tym roku po raz kolejny będziemy mieli do czynienia z Franciszkiem Zakalcem. W zeszłym roku odzyskał smak i wziął się do pracy. Chce teraz stworzyć przewodnik po przepisach, ale potrzebuje pomocy - mówi Vojislav Radojicić ze stowarzyszenia "Topografie".
A jeśli po tych wszystkich atrakcjach brakuje nam wrażeń, organizatorzy 9 Festiwalu Dobrego Smaku zapraszają na kino "ze smakiem". W sobotę o 18 w kinie Cytryna odbędzie się pokaz półtoragodzinnego filmu "Kucharze historii". Dwie godziny później w tym samym kinie będzie można zobaczyć film "Jiro śni o sushi".
Listę restauracji biorących udział w festiwalu można znaleźć na stronie: www.festiwaldobregosmaku.eu
Czytaj także:
MMŁódź.pl/WiadomościZajezdnia tramwajowa na Helenówku. Miejsce, gdzie zaczynały i kończyły "Helmuty" [zdjęcia]
Po śmierci Hani i Suri, Tofik odzyskuje dobrą formę [zdjęcia]
Polecamy na MM Łódź Juwenalia 2012 w Łodzi| Noc Muzeów 2012 w Łodzi | Student na rowerze | Kolory ulic Łodzi | Konkursy | Widzew Łódź | ŁKS Łódź|PKP - rozkład jazdy| Karaoke w Łodzi| Auto Radar |
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?