Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wystawa roślin mięsożernych (foto)

Redakcja
Do 20 września łodzianie mogą podziwiać niezwykle interesująca ekspozycje rosiczek, muchołówek i wielu innych roślin, których głównym źródłem pożywienia są zazwyczaj owady, a niekiedy niewielkie ssaki.

Na wystawie miłośnicy botanicznych ciekawostek mają okazję obejrzeć wyjątkowe okazy fascynujacych mięsożerców. Wśród nich, szczególnym zainteresowaniem cieszą się te, których aparaty chwytne są wyjatkowo okazałe. Przy odrobinie szczęścia i cierpliwości, każdy może zaobserwować polowanie muchołówki, czy naiwną śmierć drobnych owadów, zwabionych słodką wydzieliną liści rosiczki.

Ciekawie wyeksponowana wystawa została tradycyjnie już, profesjonalnie zaaranżowana w egzotycznych wnętrzach łódzkiej palmiarni, tworząc swoisty rezerwat mięsożerców, w którym, żadne drobne stworzenie nie może czuć się do końca bezpiecznie.

Wszyscy goście wystawy, którzy rozbudzą w sobie pasję obserwatora tych niezwykłych roślin, mają równiez okazję dokonania zakupu ulubionego gatunku. W sklepie "Salon Orchidei", znajdującym sie w samej Palmiarni, każdy może nabyć, po okazyjnych cenach znakomicie utrzymane okazy roślinnych mięsożerców.

Fot. Agata Kobierska

Roślina mięsożerna (roślina owadożerna) - roślina zdolna do chwytania i pobierania z ciał ofiar potrzebnych jej składników. Ofiarami są drobne zwierzęta, głównie owady i skorupiaki. Są to rośliny przeprowadzające fotosyntezę, ale rosnące na glebach ubogich w azot i inne pierwiastki potrzebne do prawidłowego rozwoju, to głównie te związki zdobywają poprzez trawienie ciał zwierząt. Do chwytania i trawienia służą im specjalnie przekształcone liście. Mogą one przybrać postać między innymi dzbanków, pułapek zatrzaskowych, lepów.

 

Fot. Agata Kobierska

 

Rosiczka**jako roślina owadożerna działa aktywnie. Ofiara wchodzi na liść i lepka substancja ją unieruchamia. Powoli pułapka się zamyka. Trwa to około 3 godzin. Wydzielany kwas mrówkowy zaczyna rozpuszczać ciało owada. Uwalniają się dzięki temu cząsteczki białka. To powoduje wydzielenie enzymów proteolitycznych.

Miękkie części ciała ofiary zostają strawione, a powstała z nich ciecz – bogata w substancje odżywcze, ulega wchłonięciu przez roślinę. Po strawieniu ofiary liść otwiera się, a pozostałości zwykle są zdmuchiwane przez wiatr. Ponowne otwarcie następuje po 24 godzinach.

(Źr. Wikipedia)

Przeczytaj także:
- Wystawa Bonsai (foto+video)
- Rośliny mięsożerne (video)
- Ptaki egzotyczne w Palmiarni (foto)



MM Łódź patronuje:

MMŁódź poleca:
Zostań
dziennikarzem
obywatelskim

KonkursyZdrowie i uroda
Przewodnik
po lokalach

Sztuka w ŁodziTeatr w Łodzi
Kino w ŁodziPraca w Łodzi
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto