Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoska lodziarnia rzemieślnicza La Dotta Gelateria na Piotrkowskiej. W weekend lody będzie robił Giacomo Schiavon ZDJĘCIA, FILM

Matylda Witkowska
Matylda Witkowska
Wideo
od 16 lat
Przy ulicy Piotrkowskiej powstała gelateria, czyli lodziarnia z włoskimi lodami rzemieślniczymi. W weekend w La Dotta Gelateria lody będzie serwował słynny włoski lodziarz Giacomo Schiavon.

La Dotta Gelateria czyli włoskie lody rzemieślnicze przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi

Niedawno przy ulicy Piotrkowskiej 130 otworzyła się La Dotta Gelateria. To lodziarnia z włoskimi lodami rzemieślniczymi. Zajęła miejsce po działającej tu galerii z obrazami i antykami Hand. Szef przedsięwzięcia pozostał ten sam. Właściciel galerii Andrzej Felsztukier postanowił bowiem zmienić branżę. Jego zdaniem na Piotrkowskiej lepiej będą sprzedawać się lody niż antyki.

Andrzej Felsztukier w przeszłości zajmował się produkcją lodów przemysłowych, ale teraz postanowił przenieść je na inny poziom. W tym celu szkolił się w produkcji lodów w Bolonii. Tam poznał słynnego włoskiego lodziarza Giacomo Schiavona, który zdobywał fach w najstarszej bolońskiej lodziarni Pino. Jest on laureatem wielu branżowych nagród, szkoli też innych rzemieślników.

Teraz Schiavon przyjedzie do Łodzi, by szkolić personel La Dotty. Przy okazji jego lody będą mogli zjeść łodzianie. Giacomo Schiavon będzie w La Dottcie od soboty (9 września) do wtorku (12 września).

Specjalnością w La Dotta Gelateria są lody pistacjowe na bazie słynnych sycylijskich pistacji Bronte. Dostaniemy też inne lody, wszystkie sprzedawane są na kulki. Sorbety (mango, marakuja, mohito) kosztują 7 zł za porcję, lody molto premio (śmietanka, śmietanka z malinami, mango śmietankowe, straciatella, chałwa waniliowa i macadamia) kosztują 9 zł za porcję, a lody superiore premio (Bronte pistacja, Bronte pistacja wegańska, czekolada zwykła o wege, gianduja czyli czekolada z orzechami włoskimi i wanilia) kosztują 11 zł za porcję. Za dodatkowe 3 zł lody można posypać orzechami lub czekoladą.

Na miejscu jest też włoska kawa. Espresso kosztuje 9 zł, espresso dopio 12 zł, a affogato 19 zł.

La Dotta Gelateria pracuje od wtorku do niedzieli w godz. 12-20. W poniedziałki jest nieczynna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto