Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewająca i zdrowa pigwa do herbaty. Poznaj prosty przepis na pigwę w syropie. Podnosi odporność i pysznie smakuje

Redakcja
Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny.
Pigwa do herbaty jest już gotowa. Przechowuj ją w zacienionym miejscu. Możesz także urozmaicać jej smak, np. dodając korzenne przyprawy. Jeśli owoce uznasz za mało kwaśne, dodaj także sok z cytryny. Getty Images/ 5PH
Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy dodatek, który przyjemnie rozgrzeje w jesienne dni. Pełne witaminy C, lekko kwaśne owoce pomagają w walce z przeziębieniem czy grypą, a właściwie przygotowane smakują wyśmienicie. Przekonaj się i wypróbuj najlepszy przepis na pigwę w syropie.

W skrócie:

Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty

Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeśli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.

Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.

Przepis na pigwę do herbaty

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
  • 300 g cukru,
  • ok. 1 l wody.
  • opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.

Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?

  1. Umyj i osusz owoce pigwy.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
  3. Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.
  4. Gdy pigwa puści sok, wstaw garnek na mały ogień.
  5. Wlej wodę do 2/3 wysokości owoców. Jeśli chcesz, to możesz dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłóż korzenne przyprawy po równo do słoików)
  6. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
  7. Gorącą pigwę razem z syropem przełóż do czystych słoików i zakręć.
  8. Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
  9. Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!

Dlaczego warto jeść pigwę? Właściwości i kalorie

Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych właściwości można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g) - czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.

Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.

Polecamy również przepis na sok z pigwy i nalewkę z pigwy.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rozgrzewająca i zdrowa pigwa do herbaty. Poznaj prosty przepis na pigwę w syropie. Podnosi odporność i pysznie smakuje - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto