Przepisy naszych użytkowników. Zdradź swój przepis i wygraj kolację w andel's Hotel
Pierś z kurczaka z błękitnym serem Lazur, owinięta w szynkę parmeńską podana z karmelizowaną gruszką Składniki (na 2 porcje): - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 op. sera błękitnego Lazur - 2 plastry szynki parmeńskiej - 1 gruszka - 2 łyżki miodu płynnego - 2 łyżki masła - S&P - rukola (do przyozdobienia) Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć. Po środku rozbitego fileta, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja. Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając na drugą stronę - uważać, żeby gruszki pod koniec smażenia nie rozwaliły się podczas przewracania. (mi to zajęło tyle czasu ile smażyła się pierś). Piersi wyłożyć na talerz i na każdej położyć po 2 plastry karmelizowanej gruszki. Przyozdobić rukolą. Smacznego!