18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Baba pomarańczowa

Tradycyjna polska babka to obowiązkowy...
fot. Ewa Paszkiewicz

Przepisy naszych użytkowników. Zdradź swój przepis i wygraj kolację w andel's Hotel

Baba pomarańczowa Tradycyjna polska babka to obowiązkowy świąteczny wypiek, a ponieważ sama zaczęłam eksperymentować z nimi niedawno wielką frajdę sprawia mi dobieranie różnego rodzaju dodatków. Mój ostatni wypiek to baba pomarańczowa, która zawdzięcza swój aromat świeżej pomarańczy, z której wyciskamy sok i ścieramy trochę skórki. Składniki: - szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - niepełna szklanka cukru - 200 g margaryny w temperaturze pokojowej - 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy - 1/4 szklanki mleka - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka w temperaturze pokojowej - łyżka cukru z wanilią - opcjonalnie: odrobina skórki startej ze sparzonej pomarańczy - margaryna do posmarowania i bułka tarta do wysypania formy Lukier i dekoracja: - 1/3 szklanki cukru pudru - kilka łyżek soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy - kandyzowana skórka pomarańczy Przygotowanie: 1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, ewentualnie pomarańczową skórkę (około łyżeczki). Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko. 2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników. 3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i wyciągamy z formy. 4. Do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórkę. Odstawiamy do zastygnięcia.

Zobacz również

Taneczne show przed szczecineckim ratuszem na jubileusz KTT Aida [ZDJĘCIA]

Taneczne show przed szczecineckim ratuszem na jubileusz KTT Aida [ZDJĘCIA]

Twierdza Wisłoujście otwarta po trzech latach prac konserwatorskich

Twierdza Wisłoujście otwarta po trzech latach prac konserwatorskich

Polecamy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

ROZMOWA
Czym jest plagiat? Jakie są konsekwencje plagiatowania? Rozmowa z dr Raubo

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed wyjściem z domu