Przepisy naszych użytkowników. Zdradź swój przepis i wygraj kolację w andel's Hotel
Baba pomarańczowa Tradycyjna polska babka to obowiązkowy świąteczny wypiek, a ponieważ sama zaczęłam eksperymentować z nimi niedawno wielką frajdę sprawia mi dobieranie różnego rodzaju dodatków. Mój ostatni wypiek to baba pomarańczowa, która zawdzięcza swój aromat świeżej pomarańczy, z której wyciskamy sok i ścieramy trochę skórki. Składniki: - szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - niepełna szklanka cukru - 200 g margaryny w temperaturze pokojowej - 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy - 1/4 szklanki mleka - czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka w temperaturze pokojowej - łyżka cukru z wanilią - opcjonalnie: odrobina skórki startej ze sparzonej pomarańczy - margaryna do posmarowania i bułka tarta do wysypania formy Lukier i dekoracja: - 1/3 szklanki cukru pudru - kilka łyżek soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy - kandyzowana skórka pomarańczy Przygotowanie: 1. Mikserem ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia, cukier z wanilią, ewentualnie pomarańczową skórkę (około łyżeczki). Następnie niewielkimi porcjami dodajemy sok pomarańczowy i mleko. 2. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników. 3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i wyciągamy z formy. 4. Do cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórkę. Odstawiamy do zastygnięcia.