18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzerie z Łódzkiego po kontroli PIH

Alicja Zboińska
Inspekcja Handlowa: - Niewłaściwą jakość stwierdzono dla 12 partii wyrobów gotowych
Inspekcja Handlowa: - Niewłaściwą jakość stwierdzono dla 12 partii wyrobów gotowych archiwum/Dziennik Łódzki
Inspektorzy handlowi z Łodzi odwiedzili 16 pizzerii, a nieprawidłowości wykryli w siedmiu. Nałożyli kary w łącznej wysokości 17 tysięcy złotych. Oszustwo inspektorzy odkryli m.in. w pizzerii Gruby Benek przy ul. Łagiewnickiej w Łodzi w pizzach o nazwach: "popularny Benek + ser mozarella" oraz "popularny Benek + ser typu feta". Okazało się, że za nazwą "mieszanka Gruby Benek" kryje się wyrób seropodobny.

W pizzerii Da Grasso przy ul. Paderewskiego w Łodzi pseudoser trafił do pizzy "Capriciosa" oraz "Palermo", a w Telepizzy w Skierniewicach do przygotowania "biesiady serowej" zamiast serów mozzarella i edam użyto podrabianego sera o fantazyjnej nazwie "pizza wiórki".

W Sieradzu inspektorom podpadły dwie pizzerie: w Don Vito w pizzy hawajskiej użyto wyrobu seropodobnego, a w sałatce greckiej zamiast fety zaserwowano ser sałatkowo-kanapkowy Favita. W lokalu Nata w Sieradzu w pizzach włoskiej i greckiej ser został zastąpiony podróbką o nazwie "Turek do pizzy", nie serwowano także fety, choć tak deklarowano.

Błędów nie ustrzegli się także właściciele Angelo w Łowiczu, gdzie zamiast bekonu stosowano boczek, oraz Riposty w Piotrkowie, gdzie ser został zastąpiony produktem seropodobnym Javor.

W większości pizzerii nikt nie chciał komentować wyników kontroli. Szef Riposty przyznał, że nie widział różnicy między serem a wyrobem seropodobnym, ale błąd naprawił.

Magdalena Piróg, wiceprezes zarządu Da Grasso, przygotowała oświadczenie. - Centrala sieci Da Grasso czuwa nad jakością oferowanych produktów i rekomenduje franczyzobiorcom wyłącznie te, które posiadają odpowiednie atesty. Nawiązując każdą umowę franczyzową centrala przeprowadza szczegółowe szkolenia dla przedsiębiorców dotyczące obowiązku stosowania tylko tych surowców, które w pełni odpowiadają ofercie Da Grasso - w tym stuprocentowych serów - czytamy. - Przestrzeganie standardów jakości jest dla nas bardzo ważne, dlatego centrala przeprowadza także wewnętrze kontrole. Bardzo nam przykro, że wykryta przez Państwową Inspekcję Handlową nieprawidłowość dotyczyła lokalu sieci Da Grasso. Sprawa została wyjaśniona i dołożymy wszelkich starań, by podobna sytuacja nie miała miejsca.

od 7 lat
Wideo

Pismak przeciwko oszustom, uwaga na Instagram

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto