Z lodówki każdy może wyjąć to na co ma apetyt - mówi Piotr Kowalski ze stowarzyszenia. - Te lodówki uczą nas pokory, bo nigdy nie wiemy co przyniesie kolejny dzień i nawet ktoś ładnie ubrany może być głodny.
Łódzkie lodówki społeczne w święta wypełniały się dobrami niemal jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie nigdy długo nie czeka na amatorów. Ważne jest, żeby wkładane do środka produkty były świeże, dobrze zapakowane, opatrzone datą pakowania lub datą przydatności do spożycia.
Lodówki są zaopatrywane przez osoby prywatne, Stowarzyszenie Chleba Naszego Powszedniego oraz prywatnych przedsiębiorców, firmy kateringowe, sklepy, Bank Żywności. Pierwsza lodówka społeczna stanęła w czerwcu 2019 roku na Radogoszczu.
Gdyby mi wtedy ktoś powiedział, że będziemy stawiać kolejne lodówki to bym nie uwierzył, a mamy kolejne zgłoszenia na stawianie pustych lodówek - dodaje Piotr Kowalski. - Ogromnie nas to cieszy, ze możemy w ten sposób pomagać i uczyć innych wrażliwości na drugiego człowieka i jego potrzeby.
W LODÓWCE MOŻESZ ZOSTAWIĆ
:
- Produkty, które nie przekroczyły daty minimalnej trwałości.
- Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”).
- Produkty zapakowane lub w pojemnikach.
- Produkty suche, napoczęte – starannie zapakowane, np. torebka ciastek, słój mąki lub ryżu.
- Wyroby własne, na przykład ciasto lub zupę – starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym krótkim opisem potrawy i datą przygotowania.
- Produkty, które wymagają schłodzenia, dostarcz w przenośnej lodówce lub torbie termicznej (takie produkty są opisane na etykiecie: „przechowywać w temperaturze od +2 do +8 stopni Celsjusza” lub „przechowywać w warunkach chłodniczych”) – na przykład sałatki, ciastka z kremem czy śmietaną lub innym podatnym na zepsucie nadzieniem.
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
DO LODÓWKI NIE WKŁADAJ:
- Produktów przeterminowanych, którym skończył się termin przydatności do spożycia „należy spożyć do”.
- Produktów z oznakami zepsucia, nietypowym zapachem lub kolorem, nadgniłych, nadpleśniałych, opakowań z wydętym wieczkiem.
- Produktów, które miały kontakt z pleśnią, odpadami spożywczymi lub komunalnymi.
- Produktów wymagających warunków chłodniczych, które znajdowały się poza lodówką ponad 30 minut.
- Otwartych puszek, konserw, słoików z przetworami itp.
- Produktów zawierających surowe jaja (w tym budynie, kremy, majonezy domowej roboty itp.).
- Wyrobów z niepasteryzowanego mleka (ale możesz zostawić sery, jogurty, twarogi).
- Surowego mięsa.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?