Święta wielkiego marnotrawstwa. Które artykuły spożywcze wyrzucamy najczęściej? Można oddać jedzenie potrzebującym

Alicja Zboińska
Alicja Zboińska
Boże Narodzenie to ten okres w roku, gdy marnujemy najwięcej żywności. W tym roku sytuacja jest szczególna: zmagamy się z pandemią koronawirusa, która zmienia nawyki zakupowe, a na dodatek układ kalendarza sprawił, że czekają nas trzy dni z rzędu z zamkniętymi sklepami.

Czytaj dalej
Boże Narodzenie to ten okres w roku, gdy marnujemy najwięcej żywności. W tym roku sytuacja jest szczególna: zmagamy się z pandemią koronawirusa, która zmienia nawyki zakupowe, a na dodatek układ kalendarza sprawił, że czekają nas trzy dni z rzędu z zamkniętymi sklepami. Czytaj dalej Pixabay
Boże Narodzenie to ten okres w roku, gdy marnujemy najwięcej żywności. W tym roku sytuacja jest szczególna: zmagamy się z pandemią koronawirusa, która zmienia nawyki zakupowe, a na dodatek układ kalendarza sprawił, że czekają nas trzy dni z rzędu z zamkniętymi sklepami.

Z badań m.in. Federacji Polskich Banków Żywności, w skład której wchodzi m.in. Bank Żywności w Łodzi, wynika że rocznie wyrzucamy do kosza nawet 3 mln ton jedzenia. Wiele z artykułów spożywczych jest marnowanych w okresie świąt, w tym Bożego Narodzenia. W tym roku sytuacja jest szczególna: obostrzenia związane z pandemia koronawirusa, a także aż trzy dni z rzędu z nieczynnymi sklepami sprawiają, że wiele osób kupuje więcej jedzenia niż potrzebuje.

Marnowanie w Łódzkiem

I bez pandemii osoby związane z Bankiem Żywności z Łodzi miesięcznie odbierały od sieci dużych sklepów nawet 80 ton jedzenia miesięcznie. To artykuły z krótką datą przydatności do spożycia, takie jak nabiał, wędliny, mięso, owoce i warzywa. Ostatecznie trafiają do organizacji i fundacji z całego województwa, które przekazują je ubogim podopiecznym.

Co wyrzucamy?

Na liście najczęściej marnowanych produktów od lat królują te same artykuły spożywcze, czyli chleb, owoce i wędliny, a także warzywa, jogurty. Pieczywo wyrzuca niemal co drugi Polak, natomiast owoce 46 proc. z nas. Aż 45 proc. zdarza się zmarnować wędliny. Do wyrzucania warzyw przyznaje się 37 proc. Polaków, zaś jogurtów 27 proc. Najrzadziej wyrzucanymi artykułami spożywczymi są natomiast gotowe dania oraz ryby. Gotowe dania trafiają do koszy na śmieci w 9 proc. polskich domów, natomiast ryby w 5 proc. Co dziesiąty Polak wyrzuca natomiast mięso oraz ser, a 12 proc. wylewa kupione mleko. Główna przyczyna to źle robione zakupy, kupowanie za dużo jedzenia.

Przekaż jedzenie potrzebującym

Zbędną żywność świąteczną można przekazać do jadłodajni, które zostały wybrane w ramach akcji fundacji Podzielmy Się. W województwie łódzkim wybrano osiem takich miejsc: sześć w Łodzi oraz po jednym w Bełchatowie i Radomsku. Lista jest dostępna na stronie podzielmysie.pl. Jedzenie można dostarczyć samemu lub oddać je umówionemu kierowcy. Można również zostać kierowcą, który odwiedzi chętnych do przekazania jedzenia, a następnie przekaże żywność fundacjom. Zgłoszenia przyjmowane są również przez tę stronę.

Astronauci amatorzy polecieli w kosmos

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie