Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nagrody dla najlepszych restauracji w Łodzi rozdane

kasia_krawczyk
kasia_krawczyk
Jury Festiwalu Dobrego Smaku 2010 jednogłośnie przyznało, że najlepszym lokalem jest Restauracja Lili.

W niedzielę (28 czerwca) zakończył się Festiwal Dobrego Smaku, który przez weekend wzbogacił ul. Piotrkowską o nowych gości, nie tylko z Łodzi. Tegoroczny festiwal wyglądał nieco inaczej od poprzednich edycji. Miał na celu przede wszystkim reaktywację Piotrkowskiej i jej przecznic. - Formuła tego siódmego już festiwalu jest naprawdę wspaniała i bardzo cenna, bo od sześciu lat, jego organizatorzy wspierają i promują łódzką gastronomię - mówi Marcin Bugajski, wiceprezydent miasta.

Najlepsi docenieni

Pierwsze miejsce, a wraz z nim półroczny zapas świeżych ziół i 60kg mrożonych warzyw, zajęła Restauracja Lili, która mieści się przy ul. Roosevelta 10. Drugie miejsce zajęła Restauracja Tradycja przy ul. Sienkiewicza 47, a trzecie Restauracja Klub Zieliński i Syn mieszcząca się przy ul. Piotrkowskiej 97. Obie restauracje wygrały zapas świeżych ziół na trzy miesiące. Dodatkowo, restauracje dostaną zestaw noży, patelni i sprzętu kuchennego. Każda z trzech restauracji została uhonorowana miniaturką pomnika Juliana Tuwima.

- To był trudny wybór, ale ludzie lubią to co jest lepsze - przyznaje Constant-Michel Labarre, przewodniczący jury. - To nie znaczy, że inne lokale nie są dobre. Są one dobre. Restauracja Lili wygrała, ponieważ atmosfera jest bardzo miła, wystrój fajny, obsługa profesjonalna, a jedzenie perfekcyjne. Tej restauracji wszyscy jurorzy dali najwięcej punktów - dodaje.

Kim było jury?

Na gali finałowej, która odbyła się w niedzielę wieczorem, zostało odtajnione jury. Nareszcie dowiedzieliśmy się kto oceniał wystrój, obsługę i przede wszystkim smak potraw. Byli to: Constant-Michel Labarre (przewodniczący, mistrz kuchni francuskiej), Monika Karolczak (z Urzędu Miasta Łodzi), Mirosław Jabłoński (szef kuchni hotelu Andel's), Piotr Wesołowski (z Gazety Wyborczej), Joanna Ochniak (z platformy gastronomicznej papaja.pl), Anna Wiśniewska-Grabarczyk (dziennikarka kulinarna) oraz Łukasz Bogdan (z Radia Eska).

- Chodziliśmy incognito i lokale obsługiwały nas jak zwykłych klientów i to jest najważniejsze - mówi Labarre. - Każdy lokal ma codziennie konkurs, każdy klient to konkurs. To było wspaniałe doświadczenie, bo poznałem kilka lokali, których nie znałem. Łódzka kuchnia jest bardzo dobra - chwali mistrz.

Wielkie zaskoczenie

Dla właścicielki Restauracji Lili wygrana była wielkim zaskoczeniem, ponieważ lokal jest najmłodszy ze wszystkich biorących udział. Otworzył się zaledwie w grudniu zeszłego roku. Właścicielka nie kryła radości i wzruszenia. - To jest ogromne wyróżnienie, ja się nie spodziewałam, stąd te emocje, łzy w oczach, mam nadzieję, że to pozwoli mi na tworzenie jeszcze fajniejszych potraw i na jeszce większe zaskakiwanie naszych gości - mówi Liliana Filipiak, właścicielka restauracji. - To był bardzo fajny pomysł. Osoby, które nie chodzą na co dzień do restauracji, mogły pozwiedzać, poznać inne smaki, miejsca, miło spędzić czas, a my, restauratorzy, mieliśmy fajną zabawę - dodaje.

Czytaj także:
- Rekordowa frekwencja na warsztatach tanecznych Michała Piróga
**

-

III Turniej Eliminacyjny Mężczyzn
[
- Gra kulinarna podczas Festiwalu Dobrego Smaku**](https://lodz.naszemiasto.pl/gra-kulinarna-podczas-festiwalu-dobrego-smaku/ar/c13-2847740)


Zobacz też na MM Łódź

.


Dołącz do nas na:


od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto