Sezonowe warzywa i owoce
Szkoła zdecydowała się na jej uruchomienie w reżimie sanitarnym. Ucieszyło to okolicznych mieszkańców oraz pracowników pobliskich firm, którzy chętnie wpadali tam zawsze na obiad. Co ich przyciąga? Codziennie gotowane świeże potrawy, zarówno dla entuzjastów mięsa, jak i dań jarskich. W menu królują sezonowe warzywa i owoce. Można też liczyć na coś słodkiego oraz kawę i herbatę. Atutem są też ceny. Np. wspomniana już kieszeń drobiowa kosztowała 8,50 zł i była to najdroższa pozycja w jadłospisie.
Do 10 zł za obiad
- Pierogi z mięsem 6 zł,
- kluseczki serowe z bitą śmietaną i cynamonem 5 zł
- papryka faszerowana 5 zł
- Zupy (barszcz ukraiński) są po 4,50-5 zł, a
- dodatki w postaci ziemniaków, kaszy bur gur, warzyw gotowanych czy surówek – 3-3,50 zł za porcję.
- Ciasto jogurtowe z galaretką 3,5zł
- Kawa 4,5zł
- Herbata 3zł
Pandemiczne zmiany
- Sala konsumpcyjna wygląda nieco inaczej – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu w Zespole Szkół Gastronomicznych. – Obrusy na stołach zastąpiliśmy podkładkami pod talerze, aby łatwo było je myć i dezynfekować po każdym gościu. Zrezygnowaliśmy z elementów dekoracyjnych, np. wazonów z kwiatami. Sztućce z serwetką podaje kelner po złożeniu zamówienia. Po zakończeniu konsumpcji przez klienta, każdy stolik jest dezynfekowany zanim usiądzie przy nim kolejna osoba. Przy sprzyjającej pogodzie, kilka stolików wystawiamy za zewnątrz. Oczywiście nasi uczniowie – kelnerzy obsługują gości w jednorazowych rękawiczkach oraz maskach bądź przyłbicach.
Obiad w reżimie
Stoły w sali są ustawione w odległości 1,5 metra, a przy jednym mogą zasiąść maksymalnie dwie osoby. Przed wejściem każdy jest zobowiązany do dezynfekcji rąk. Wpuszczane są osoby tylko w maseczkach, które mogą zdjąć dopiero przy stole. Posiłki dla gości z zewnątrz są serwowane w godz. 13-15. Można je też kupić na wynos.
Uczniowie i nauczyciele jedzą o innych porach.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?