Na obiad do "Gastronomika". Uczniowie serwują gościom potrawy do 10 zł MENU, CENY

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Krem selerowo-gruszkowy z grzanką ziołową i oliwą, kieszeń drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami, papryka faszerowana mięsem i ryżem – to tylko niektóre z dań, jakie w poniedziałek serwowane były w restauracji przy szkolnym warsztacie w łódzkim „Gastronomiku” przy ul. Sienkiewicza. Można tam zamówić także dania na wynos. ZOBACZ MENU I CENY, KLIKNIJ DALEJ Krzysztof Szymczak
Krem selerowo-gruszkowy z grzanką ziołową i oliwą, kieszeń drobiowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami, papryka faszerowana mięsem i ryżem – to tylko niektóre z dań, jakie w poniedziałek serwowane były w restauracji przy szkolnym warsztacie w łódzkim „Gastronomiku” przy ul. Sienkiewicza. Można tam zamówić także dania na wynos.

Sezonowe warzywa i owoce

Szkoła zdecydowała się na jej uruchomienie w reżimie sanitarnym. Ucieszyło to okolicznych mieszkańców oraz pracowników pobliskich firm, którzy chętnie wpadali tam zawsze na obiad. Co ich przyciąga? Codziennie gotowane świeże potrawy, zarówno dla entuzjastów mięsa, jak i dań jarskich. W menu królują sezonowe warzywa i owoce. Można też liczyć na coś słodkiego oraz kawę i herbatę. Atutem są też ceny. Np. wspomniana już kieszeń drobiowa kosztowała 8,50 zł i była to najdroższa pozycja w jadłospisie.

Do 10 zł za obiad

  • Pierogi z mięsem 6 zł,
  • kluseczki serowe z bitą śmietaną i cynamonem 5 zł
  • papryka faszerowana 5 zł
  • Zupy (barszcz ukraiński) są po 4,50-5 zł, a
  • dodatki w postaci ziemniaków, kaszy bur gur, warzyw gotowanych czy surówek – 3-3,50 zł za porcję.
  • Ciasto jogurtowe z galaretką 3,5zł
  • Kawa 4,5zł
  • Herbata 3zł

Pandemiczne zmiany

- Sala konsumpcyjna wygląda nieco inaczej – mówi Jolanta Krześlak, kierowniczka warsztatu w Zespole Szkół Gastronomicznych. – Obrusy na stołach zastąpiliśmy podkładkami pod talerze, aby łatwo było je myć i dezynfekować po każdym gościu. Zrezygnowaliśmy z elementów dekoracyjnych, np. wazonów z kwiatami. Sztućce z serwetką podaje kelner po złożeniu zamówienia. Po zakończeniu konsumpcji przez klienta, każdy stolik jest dezynfekowany zanim usiądzie przy nim kolejna osoba. Przy sprzyjającej pogodzie, kilka stolików wystawiamy za zewnątrz. Oczywiście nasi uczniowie – kelnerzy obsługują gości w jednorazowych rękawiczkach oraz maskach bądź przyłbicach.

Obiad w reżimie

Stoły w sali są ustawione w odległości 1,5 metra, a przy jednym mogą zasiąść maksymalnie dwie osoby. Przed wejściem każdy jest zobowiązany do dezynfekcji rąk. Wpuszczane są osoby tylko w maseczkach, które mogą zdjąć dopiero przy stole. Posiłki dla gości z zewnątrz są serwowane w godz. 13-15. Można je też kupić na wynos.
Uczniowie i nauczyciele jedzą o innych porach.

Jest porozumienie pomiędzy Kaczyńskim i Ziobrą

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3