Polecamy

Historia na talerzuNa przestrzeni wieków kuchnia tajska kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu © Kira Miler
[3/7]

Kolorowo i aromatycznie - tak smakuje Tajlandia


Historia na talerzu

Na przestrzeni wieków kuchnia tajska kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Znaczące było także sprowadzenie papryki chili z Ameryki w XVI/XVII wieku. Obecnie jest ona obok ryżu jednym z najważniejszych składników tajskiej kuchni.

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jej istotą jest umiejętne połączenie smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego oraz kwaśnego, a także nadanie większości dań wrażenia pikantności. W potrawach bardzo często występuje mleko kokosowe, limonka, ryż, smażony makaron, świeży imbir oraz trawa cytrynowa.

Najnowsze wiadomości

reklama