Polecamy

 Co ważne podróżując po Tajlandii wcale nie wydamy majątku na jedzenie © Kira Miler
[2/7]

Kolorowo i aromatycznie - tak smakuje Tajlandia

Co ważne podróżując po Tajlandii wcale nie wydamy majątku na jedzenie. Wystarczy, że tak jak lokalsi będziemy stołować się ,,na ulicy”. Niemal na każdym rogu znajdziemy niewielkie garkuchnie, czyli wózki, z których serwowane jest szybkie jedzenie. Warto także odwiedzić większe skupiska ulicznego street foodu zlokalizowane na zatłoczonych miejskich bazarach. Zjemy tam popularne ciepłe dania, a także przysmaki serwowane w formie szaszłyków. Jest tanio, dużo i smacznie.

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jej istotą jest umiejętne połączenie smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego oraz kwaśnego, a także nadanie większości dań wrażenia pikantności. W potrawach bardzo często występuje mleko kokosowe, limonka, ryż, smażony makaron, świeży imbir oraz trawa cytrynowa.

Najnowsze wiadomości

reklama