Polecamy

Tanio, dużo i smacznieJedno z  najpopularniejszych dań  kuchni tajskiej to Pad Thai czyli smażony makaron z woka  z tofu, krewetkami lub kurczakiem © Kira Miler
[4/7]

Kolorowo i aromatycznie - tak smakuje Tajlandia

Tanio, dużo i smacznie

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej to Pad Thai czyli smażony makaron z woka z tofu, krewetkami lub kurczakiem. Danie przyrządzane jest z dodatkiem jajka, a doprawiane sosem rybnym lub sojowym oraz sosem z tamaryndowca. Co ciekawe, Tajowie nie używają w swojej kuchni soli. Dodatkowo Pad Thai skropiony jest limonką, posypany szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung oraz rozdrobnionymi orzeszkami.

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jej istotą jest umiejętne połączenie smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego oraz kwaśnego, a także nadanie większości dań wrażenia pikantności. W potrawach bardzo często występuje mleko kokosowe, limonka, ryż, smażony makaron, świeży imbir oraz trawa cytrynowa.

Najnowsze wiadomości

reklama