Kolorowo i aromatycznie - tak smakuje Tajlandia

Kira Miler
Kira Miler
Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jej istotą jest umiejętne połączenie smaków: słodkiego, słonego, gorzkiego oraz kwaśnego, a także nadanie większości dań wrażenia pikantności. W potrawach bardzo często występuje mleko kokosowe, limonka, ryż, smażony makaron, świeży imbir oraz trawa cytrynowa.

Co ważne podróżując po Tajlandii wcale nie wydamy majątku na jedzenie. Wystarczy, że tak jak lokalsi będziemy stołować się ,,na ulicy”. Niemal na każdym rogu znajdziemy niewielkie garkuchnie, czyli wózki, z których serwowane jest szybkie jedzenie. Warto także odwiedzić większe skupiska ulicznego street foodu zlokalizowane na zatłoczonych miejskich bazarach. Zjemy tam popularne ciepłe dania, a także przysmaki serwowane w formie szaszłyków. Jest tanio, dużo i smacznie.

Historia na talerzu

Na przestrzeni wieków kuchnia tajska kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Znaczące było także sprowadzenie papryki chili z Ameryki w XVI/XVII wieku. Obecnie jest ona obok ryżu jednym z najważniejszych składników tajskiej kuchni.

Tanio, dużo i smacznie

Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej to Pad Thai czyli smażony makaron z woka z tofu, krewetkami lub kurczakiem. Danie przyrządzane jest z dodatkiem jajka, a doprawiane sosem rybnym lub sojowym oraz sosem z tamaryndowca. Co ciekawe, Tajowie nie używają w swojej kuchni soli. Dodatkowo Pad Thai skropiony jest limonką, posypany szczypiorkiem, kiełkami fasoli mung oraz rozdrobnionymi orzeszkami.
Z kolei wśród zup popularnością cieszy się Tom Yam, czyli ostro-kwaśna zupa z krewetek z mlekiem kokosowym i grzybami. Zupa ma gęstą konsystencję, a w smaku jest jednocześnie delikatna i pikantna. Dla odmiany, na deser, można wybrać coś słodkiego, czyli Mango Sticky Rice. Jest to połączenie kleistego ryżu, mleka kokosowego i dojrzałego mango, posypane chrupiącymi ziarenkami prażonej fasolki mung.

Dla odważnych smażona szarańcza

Turyści szukający nieco mocniejszych doznań kulinarnych powinni odwiedzić stolicę kraju. Na ulicach Bangkoku już za kilkanaście złotych można spróbować smażone karaluchy, świerszcze, szarańcze czy tarantulę. Niektórzy ,,smakosze” twierdzą nawet, że jedyna różnica między krewetkami a chrupką szarańczą jest taka, że jedno żyje w wodzie, a drugie na lądzie.

Turystyka: ogromny spadek liczby podróży w tym roku

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3