Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Grill - niezbędnik ogrodowych imprez

Redakcja
Wystarczy ruszt, dmuchawa do rozpalania grilla, podpałka, węgiel drzewny, brykiet, odpowiednie sztućce i szpikulec do kiełbasek - zabawa z grillem.

Na większych działkach godne polecenia są duże (np. betonowe), stacjonarne urządzenia wyglądem przypominające kominek.

- Najlżejsze a dodatkowo tanie są grille wykonane z emaliowanej, stalowej blachy - mówi Mirosław Zawalich, ekspert działu ogród jednego z supermarketów. - Sprawdzają się bardzo dobrze zwłaszcza podczas wyjazdów wakacyjnych, plenerowych pikników a także w bardzo małych ogrodach. Po posiłku można je bardzo szybko złożyć i schować np. w garażu. W ten sposób nie zajmą miejsca w ogrodzie i nie zniszczą się pod wpływem pogody.

Zdecydowanie bardziej trwałe są grille żeliwne. Ich minusem jest jednak to, że ważą zdecydowanie więcej i są nieco droższe. Ale ciężkie, znaczy stabilne. A ich przesuwanie będzie łatwiejsze, jeśli wybierzemy model z kółkami. Żeliwne ruszty mają też inną cenną zaletę: równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło.

Jak nie węgiel, to co?

Ale do zorganizowania garden-party sam grill nie wystarczy. Potrzebny jest też opał. Większość modeli jest opalana węglem drzewnym lub brykietami. Kupując węgiel, warto zwrócić uwagę na jego wielkość. Większe kawałki łatwiej się rozżarzają i mają dłuższy czas spalania.

Z kolei brykiet - choć wygodny w użyciu i szybko się rozpala - da mniej aromatyczny dym niż węgiel. Żeby rozniecić ogień, niezbędna jest też podpałka, płynna lub stała parafinowa.

Jeśli jednak nie lubimy brudzić się, możemy wybrać grill elektryczny lub gazowy.

- Są łatwe w obsłudze, a przy tym przyjazne środowisku - wyjaśnia Zawalich. - Przyrządzone dzięki nim potrawy są smaczne a zarazem zdrowe. Urządzenia te nie dymią. Można przy ich pomocy grillować nawet na balkonie.

Miejsce na grill

Do rozwiązania pozostaje jeszcze kwestia wyboru lokalizacji i urządzenia naszej ogrodowej jadalni.

- Miejsce na grilla powinno znajdować się wystarczająco blisko domu - radzi specjalista od urządzania ogrodów. - Ułatwi to ewentualne donoszenie naczyń czy sztućców. Przy tym musi być na tyle daleko, aby dym nie dostawał się do pomieszczeń. Ze względu na ryzyko ewentualnego pożaru, zwłaszcza podczas rozpalania węgla drzewnego, ważne jest, aby grilla nie lokalizować w pobliżu drzew lub innych, łatwopalnych materiałów.

Najbezpieczniej ustawić grill należy ustawić na równej i stabilnej powierzchni, np. na posadzce bądź nawierzchni z płyty czy kostki. Trzeba brać też pod uwagę kierunek i siłę wiatru. Urządzenie powinno stać w takim miejscu, aby dym omijał taras czy okna. Dodatkowo kącik grillowy powinien być w miarę zaciszny, ale nie całkowicie osłonięty od wiatru. Lekkie podmuchy wiatru sprawią, ze podpałka szybciej i łatwiej się rozpali.

Jeśli węgiel wolno się zajmuje, zawsze możemy użyć np. dmuchawy z poręcznym, drewnianym uchwytem.

Źródło: Gwiazda ogrodowych imprez / www.poranny.pl

MM Łódź patronuje:

MMŁódź poleca:
Zostań
dziennikarzem
obywatelskim

KonkursyZdrowie i uroda
Przewodnik
po lokalach

Sztuka w ŁodziTeatr w Łodzi
Kino w ŁodziPraca w Łodzi
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto