Piknik żeglarski na Stawach Stefańskiego. Zobacz, jak bawili się łodzianie [zdjęcia+wideo] |
W niedzielę (27 maja), w zabytkowych wnętrzach Pałacu Poznańskiego odbyła się Gala Finałowa 9. Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. Poznaliśmy zwycięskie lokale, w których zaserwowano dania i desery poruszające podniebienie jury.
Motywem przewodnim tegorocznej imprezy była tradycja i sezonowość i tym musieli kierować uczestniczący w niej restauratorzy. A w dziewiątej edycji kulinarnej rywalizacji brało udział blisko 30 łódzkich restauracji i kawiarni.
W pierwszej części gali poznaliśmy zwycięzców konkursu esemesowego na najlepsze festiwalowe danie. Głosami łodzian najlepszym deserem został tort truskawkowy z rabarbarem przygotowany przez sklepo-kawiarnię rodzinną Tubajka. - Jesteśmy dość młodym lokalem i kompletnie się nie spodziewaliśmy tego wyróżnienia. Przepis na na tort pochodzi od mojej babci, ale jak widać zyskał sympatię naszych gości - tłumaczy Katarzyna Kapela.
Tubajka - dla dzieci zabawa, a dla rodziców kawa [zdjęcia]
Natomiast najlepszym daniem został łosoś teriyaki ze spaghetti z marynowanego ogórka, przygotowany przez House of Sushi. Później przyszła kolej na część główną gali, czyli poznanie najlepszych lokali festiwalowych, które przygotowały specjalne dania konkursowe.
- Niezmiernie miło było mi gościć w Łodzi. Odwiedzając restauracje muszę powiedzieć, że reprezentują wysoki poziom. Warszawa naprawdę ma się czego obawiać - mówił Sebastian Krauzowicz, szef kuchni Hotelu Crocus i przewodniczący jury. Zasiadały w nim jeszcze m.in. Joanna Ochniak, Edyta Czerwińska, Piotr Wesołowski czy Sławomir Macias.
W kategorii "kawiarnie" trzecie miejsce zdobyła Litera Cafe za ciastko prababci a drugie Tubajka za tort truskawkowy z rabarbarem. Miejsce na podium zdobyła Mebloteka Yellow, która przygotowała owocowy wek. Zwycięzcy w nagrodę otrzymali możliwość udziału w szkoleniach kulinarnych.
Łódź niczym Londyn i Berlin, czyli otwarcie Kawiarni Mebloteka Yellow [zdjęcia]
Aż 18 lokali walczyło o miano najlepszego w kategorii "restauracje". Za pastę z łososia otuloną płatkiem sojowym i szpinakiem Ato Sushi zajęło trzecie miejsce. Lokal Jak Pragnę Wina teriną z ozorów wołowych i purre z buraka wywalczył sobie miejsce drugie. Pierwsze miejsce pstrągiem osadzonym w musie z kozim serem na konfiturze z cebuli zdobyła restauracja Lili.**Nagrodą była między innymi jedno, dwu i trzymiesięczna dostawa świeżych ziół. **
- Dwa lata temu było zaskoczenie i teraz też jest. Nie znam kuchni typowo łódzkiej, ale lubię eksperymentować. Wynikiem tego jest nasze danie konkursowe. Udział w festiwalu było na nas wyzwaniem, bo przez ostatnie dni przewinęło się aż 800 gości - opowiada Liliana Filipiak.
Jednak Festiwal Dobrego Smaku, to nie tylko konkurs. W ramach kulinarnego weekendu odbyła się Szkoła Dobrego Smaku, Szkoła Dobrego Smaku dla dzieci, Kulinarna Gra Miejska oraz Kino "ze smakiem".
Czytaj także:
MMŁódź.pl/WiadomościThe Look Of The Year 2012: w Manufakturze wybrano najładniejsze modelki [zdjęcia+wideo]
Zajezdnia tramwajowa na Helenówku. Miejsce, gdzie zaczynały i kończyły "Helmuty" [zdjęcia]
Polecamy na MM Łódź Juwenalia 2012 w Łodzi| Noc Muzeów 2012 w Łodzi | Student na rowerze | Kolory ulic Łodzi | Konkursy | Widzew Łódź | ŁKS Łódź|PKP - rozkład jazdy| Karaoke w Łodzi| Auto Radar |
Jak czytać kolory szlaków turystycznych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?