Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku 2012: najlepsze dania i lokale gastronomiczne wybrane

Redakcja
W niedzielny wieczór poznaliśmy zwycięzców kolejnej edycji ...
W niedzielny wieczór poznaliśmy zwycięzców kolejnej edycji ... Daniel Siwak
W niedzielny wieczór poznaliśmy zwycięzców kolejnej edycji Festiwalu Dobrego Smaku. Jury i łodzianie wybierali potrawy już po raz dziewiąty.
Piknik żeglarski na Stawach Stefańskiego. Zobacz, jak bawili się łodzianie [zdjęcia+wideo]

W niedzielę (27 maja), w zabytkowych wnętrzach Pałacu Poznańskiego odbyła się Gala Finałowa 9. Festiwalu Dobrego Smaku w Łodzi. Poznaliśmy zwycięskie lokale, w których zaserwowano dania i desery poruszające podniebienie jury.

Motywem przewodnim tegorocznej imprezy była tradycja i sezonowość i tym musieli kierować uczestniczący w niej restauratorzy. A w dziewiątej edycji kulinarnej rywalizacji brało udział blisko 30 łódzkich restauracji i kawiarni.

W pierwszej części gali poznaliśmy zwycięzców konkursu esemesowego na najlepsze festiwalowe danie. Głosami łodzian najlepszym deserem został tort truskawkowy z rabarbarem przygotowany przez sklepo-kawiarnię rodzinną Tubajka. - Jesteśmy dość młodym lokalem i kompletnie się nie spodziewaliśmy tego wyróżnienia. Przepis na na tort pochodzi od mojej babci, ale jak widać zyskał sympatię naszych gości - tłumaczy Katarzyna Kapela.


Tubajka - dla dzieci zabawa, a dla rodziców kawa [zdjęcia]


Natomiast najlepszym daniem został łosoś teriyaki ze spaghetti z marynowanego ogórka, przygotowany przez House of Sushi. Później przyszła kolej na część główną gali, czyli poznanie najlepszych lokali festiwalowych, które przygotowały specjalne dania konkursowe.

- Niezmiernie miło było mi gościć w Łodzi. Odwiedzając restauracje muszę powiedzieć, że reprezentują wysoki poziom. Warszawa naprawdę ma się czego obawiać - mówił Sebastian Krauzowicz, szef kuchni Hotelu Crocus i przewodniczący jury. Zasiadały w nim jeszcze m.in. Joanna Ochniak, Edyta Czerwińska, Piotr Wesołowski czy Sławomir Macias.

W kategorii "kawiarnie" trzecie miejsce zdobyła Litera Cafe za ciastko prababci a drugie Tubajka za tort truskawkowy z rabarbarem. Miejsce na podium zdobyła Mebloteka Yellow, która przygotowała owocowy wek. Zwycięzcy w nagrodę otrzymali możliwość udziału w szkoleniach kulinarnych.


Łódź niczym Londyn i Berlin, czyli otwarcie Kawiarni Mebloteka Yellow [zdjęcia]


Aż 18 lokali walczyło o miano najlepszego w kategorii "restauracje". Za pastę z łososia otuloną płatkiem sojowym i szpinakiem Ato Sushi zajęło trzecie miejsce. Lokal Jak Pragnę Wina teriną z ozorów wołowych i purre z buraka wywalczył sobie miejsce drugie. Pierwsze miejsce pstrągiem osadzonym w musie z kozim serem na konfiturze z cebuli zdobyła restauracja Lili.**Nagrodą była między innymi jedno, dwu i trzymiesięczna dostawa świeżych ziół. **
- Dwa lata temu było zaskoczenie i teraz też jest. Nie znam kuchni typowo łódzkiej, ale lubię eksperymentować. Wynikiem tego jest nasze danie konkursowe. Udział w festiwalu było na nas wyzwaniem, bo przez ostatnie dni przewinęło się aż 800 gości - opowiada Liliana Filipiak.

Jednak Festiwal Dobrego Smaku, to nie tylko konkurs. W ramach kulinarnego weekendu odbyła się Szkoła Dobrego Smaku, Szkoła Dobrego Smaku dla dzieci, Kulinarna Gra Miejska oraz Kino "ze smakiem".

Czytaj także:

MMŁódź.pl/Wiadomości
Polecamy na MM Łódź
Juwenalia 2012 w Łodzi| Noc Muzeów 2012 w Łodzi | Student na rowerze | Kolory ulic Łodzi | Konkursy | Widzew Łódź | ŁKS Łódź|PKP - rozkład jazdy| Karaoke w Łodzi| Auto Radar

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto