Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne eskalopki z kurczaka w sosie pieczarkowym. Zachwyć rodzinę niecodziennym obiadem. Pyszny sposób na pierś z kurczaka

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Eskalopki drobiowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, panierowanej piersi kurczaka
Eskalopki drobiowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnej, panierowanej piersi kurczaka Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Eskalopki drobiowe w pysznym sosie pieczarkowym zadowolą każdego łasucha. Przygotowane w ten sposób mięso jest delikatne i soczyste. Kremowy, pieczarkowy sos idealnie komponuje się z drobiem. Eskalopki to świetna alternatywa dla tradycyjnych filetów z kurczaka. Nasz przepis idealnie nadaje się na niedzielny obiad, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę niecodziennym daniem.

W skrócie

Eskalopki to cienkie plastry mięsa, zazwyczaj cielęcego lub drobiowego, podsmażone na patelni. Można je podawać w towarzystwie sosu, np. grzybowego, cytrynowego, czy koperkowego. Proponuję dziś eskalopki drobiowe w pysznym sosie pieczarkowym na bazie śmietany. Wystarczy nam do tego podwójna pierś z kurczaka. Należy ją przekroić wzdłuż na cienkie filety, które trzeba następnie lekko rozbić. Powstałe w ten sposób filety są raczej niewielkie, więc jedna eskalopka z kurczaka nie zaspokoiłaby dużego apetytu, dlatego podajemy ich zwykle kilka. Doskonale smakują z ziemniaczanym puree, ziemniakami z wody, ale również z ryżem. Można do nich podać prostą surówkę, np. z marchewki. Do eskalopek drobiowych w sosie pieczarkowym doskonale będzie pasować surówka z pora.

Eskalopki z kurczaka – przepis na pożywny obiad

Czas przygotowania: 25 minut
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • 250 g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szklanka bulionu,
  • pół szklanki śmietanki 30%,
  • łyżka mąki,
  • po pół łyżeczki suszonej papryki słodkiej i wędzonej,
  • natka pietruszki,
  • oliwa,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić eskalopki drobiowe w sosie pieczarkowym?

  1. Najpierw pokroiłam cebulę oraz pieczarki i podsmażyłam wszystko na oliwie.
  2. Każdą pierś z kurczaka przekroiłam na trzy mniejsze części. Mięso delikatnie rozbiłam, doprawiłam solą, pieprzem i oprószyłam mąką.
  3. Zdjęłam z patelni pieczarki z cebulką i wrzuciłam na nią mięso. Obsmażyłam przez minutę po każdej ze stron. Pod koniec dodałam posiekany czosnek.
  4. Gdy mięso było obsmażone, dodałam pieczarki z cebulką, wlałam bulion i śmietankę. Dusiłam całość 10 minut.
  5. Gotowe eskalopki posypałam posiekaną natką pietruszki. Podałam z puree ziemniaczanym i surówką z pora.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Delikatne eskalopki z kurczaka w sosie pieczarkowym. Zachwyć rodzinę niecodziennym obiadem. Pyszny sposób na pierś z kurczaka - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto