Każdy, kto ma wątpliwości, czy zebrane przez niego grzyby są jadalne, może zgłosić się do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Wodnej 40. Zatrudnieni tam specjaliści bezpłatnie sprawdzą, w godz. od 8 do 14, czy przyniesione produkty nie są trujące.
* * * * *
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zarejestrowała przed wakacjami trzy przypadki zachorowań po spożyciu grzybów: w kwietniu nieżyt żołądkowo-jelitowy po zjedzeniu najprawdopodobniej niedogotowanego smardza jadalnego, a w maju dwa przypadki zatrucia silnie trującą piestrzenicą kasztanowatą.
- Zatruci byli hospitalizowani w Klinice Ostrych Zatruć i wyleczeni - informuje Ewa Krawczyk, rzecznik PSSE w Łodzi.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?