Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Boże Narodzenie: Czekoladowy zawrót głowy

Redakcja
W okresie przedświątecznym zapotrzebowanie na czekoladę jest ogromne. Z czegoś trzeba przecież zrobić te wszystkie Mikołaje, choinki, bałwanki.

Żeby móc delektować się wyjątkowym smakiem czekoladowego specjału, najpierw ktoś musi go zrobić. Najlepiej doświadczony cukiernik, który oprócz fachowej wiedzy o czekoladzie, ma jeszcze niezbędne umiejętności manualne, które nierzadko przydają się w tym zawodzie. Nie wszystkie łakocie powstają przecież z formy. Wiele czekoladowych przysmaków to prawdziwe posągi, które cukiernik stworzył własnoręcznie.

- By wyrzeźbić smakowitą figurkę, sprawne ręce bez wątpienia się przydają. Dobrze, gdy jest się również cierpliwym, bo czekolada to kruchy materiał, więc praca przy niej wymaga opanowania - mówi Monika Kowalska, pracownica jednej z łódzkich cukierni.

Tysiące smacznych figurek

Jak zatem wygląda sam proces tworzenia czekoladowych arcydzieł? - Po pierwsze, czekoladę należy zatemperować, to znaczy rozpuścić do temperatury 50 stopni, a potem powoli schładzać - wyjaśnia Justyna Piróg, cukiernik z Łodzi. - Trzeba tylko pamiętać, by nie była zbyt gorąca i zbyt zimna, bo wtedy zmienia kolor na szary i już się nie nadaje - tłumaczy.

Następnie wystarczy wlać ją w odpowiednie formy i zaczekać. Brzmi dość przyjemnie, prawda? Jednak gdy ma się do wykonania całą masę Mikołajów, bombek, torcików czy pralin, wymaga to sporo pracy i dużo czasu.

- Nasza cukiernia realizuje też zamówienia dla innych miast, np. Wrocławia i Kołobrzegu, więc czekoladowe figurki liczymy w tysiącach - zaznacza Monika Kowalska, cukiernik.



Magiczne właściwości czekolady

W grudniu popyt na czekoladowe przysmaki rośnie, dlatego cukiernie zamawiają czekoladę w tonach. Jak co roku największe wzięcie mają Mikołaje, bombki i choinki. Wszystko to można nabyć w większości łódzkich cukierni, których właściciele doskonale zdają sobie sprawę, że czekolada jest produktem iście magicznym i trudno się jej oprzeć. Szczególnie, gdy oprócz tego, że fantastycznie smakuje i pięknie wygląda, posiada też niezwykłe właściwości korzystnie wpływające na nasz nastrój. - To prawda, czekolada polepsza humor, a ta gorzka dobrze wpływa na potencję - zachwala Tomasz Lis, pracownik cukierni przy placu Wolności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przygotować się do rozmowy o pracę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto