Sprawdź, gdzie najtaniej w Łodzi można kupić 0,5 l piwa? |
Dzisiaj 26 (sierpnia) po 11 w hali Expo rozpoczęła się pierwsza edycja Festiwalu Francuskich Smaków. Podczas imprezy dziewięciu kucharzy będzie rywalizować o udział w eliminacjach europejskich w Brukseli i finał "Bocuse d’Or 2013" w Lyonie. Cztery dwuosobowe zespoły z kulinarnym zadaniem zmagają się już dziś, a następnych pięć - w sobotę.
- Cieszę się, że Łódź stała się miastem, gdzie rozpoczynają się kulinarne imprezy na tę skalę. Mam nadzieję, że dzięki temu wydarzeniu uda się wywalczyć organizację półfinału w Łodzi - mówi Hanna Zdanowska, prezydent Łodzi.
Łukasz Partyka z Wrocławia, Janusz Małyszko z Gdańska, Paweł Pyra z Kudowy Zdroju i Piotr Kurczewski z Łodzi rozpoczęli swoją rywalizację, której finał odbędzie się około godziny 16. Do przygotowania są dwie potrawy - mięsna z królika oraz rybna z jesiotra. Na wszystko młodzi kucharze mają tylko 5 godzin. Podczas gotowania oceniają ich członkowie akademii Bocuse d’Or. Każdy z zespołów ma do dyspozycji wyposażoną kuchnię.
Łodzianin, który na co dzień gotuje w restauracji Locanda zaproponował królika na trzy sposoby. - Przygotowujemy nogę moczoną w tłuszczu, polędwiczki z kostkami pakowanie próżniowo oraz comber ze śliwkami. Jesiotr będzie podwędzoany podawany z pure oraz tortellini z krewetkami i karczochami - opowiada Piotr Kurczewski, kucharz z 15-letnim stażem.
Jury przewodniczy znany kucharz Robert Sowa. - Długa droga przed kucharzami, dania są dość trudne do przygotowania, jednak po to są konkursy, by w nich się ścigać - mówi. Robert Sowa będzie zwracał uwagę na jakoś dania, smak i sposób przygotowania.
Festiwal Francuskich Smaków odbywać się będzie jeszcze jutro na terenie hali EXPO.
Godziny zwiedzania:
27 sierpnia: 10:00 - 18:00
Sprawdź, co jeszcze
dzieje się w Łodzi:
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?