MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wystrzałowa kawa po irlandzku dla dorosłych. Weź mocną kawę, whiskey i śmietankę. Zapamiętaj przepis na deser z procentami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Oryginalna kawa po irlandzku powstała dla pasażerów lotniska.
Oryginalna kawa po irlandzku powstała dla pasażerów lotniska. 123rf.com/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Domowa kawa po irlandzku to wyjątkowy napój na niespieszne popołudnie. Wymieszasz w nim intensywność mocnej kawy, słodycz cukru trzcinowego, delikatność ubitej śmietanki i głęboki smak irlandzkiej whiskey. Zachęcam cię do podania jej na wyjątkowe okazje np.: urodziny lub imieniny. Smakuje wyjątkowo nawet w upalne dni.

W skrócie:

Tak jak wskazuje nazwa irish coffee pochodzi z Irlandii. W latach 40. XX wieku zaczęto ją podawać w restauracji znajdującej się na terenie lotniska Foynes przez szefa kuchni Josepha Sheridana. Jego pomysłem było dodawanie do świeżo zaparzonej kawy porcji irlandzkiej whiskey. W ten sposób chciał rozgrzać pasażerów lotów transatlantyckich. Kawa po irlandzku miała też poprawić humor pasażerom chcącym lecieć z Irlandii do Kanady, którzy przez fatalne warunki atmosferyczne musieli spędzić noc w poczekalni. Zachęcam cię do zrobienia domowej wersji kawy z whiskey.

Kawa po irlandzku – przepis na irish coffee

Liczba porcji: dla 1 osoby.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 ml świeżo parzonej kawy,

  • 40 ml irlandzkiej whiskey,

  • 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego,

  • 100 ml schłodzonej śmietany kremówki,

  • Szczypta kakao lub starta czekolada do dekoracji.

Jak zrobić kawę po irlandzku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku zaparz swoją ulubioną kawę. Możesz użyć kawy z ekspresu lub z kawiarki.

  2. Szklankę na kawę po irlandzku ogrzej, wlewając do niej wrzątek na kilka minut, a następnie go wylej.

  3. Do szklanki wsyp cukier trzcinowy i kawę.

  4. Mieszaj energicznie, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  5. Następnie do słodkiej kawy wlej mały kieliszek whiskey (40 ml).

  6. Schłodzoną w lodówce śmietankę wlej do wysokiego naczynia.

  7. Ubijaj do momentu, aż będzie lekka, puszysta i będą widoczne na niej powstające wzorki.

  8. Delikatną śmietankę ułóż przy pomocy łyżki na kawie z whiskey.

  9. Powinna utworzyć kopułę, która unosi się na kawie. W ten sposób zrobisz dwuwarstwową kawę po irlandzku.

  10. Wierzch możesz udekorować szczyptą kakao w proszku lub startą gorzką czekoladą.

Irish cofee bez alkoholu

Kawa po irlandzku od początku miała promować lokalny produkt, którym jest whiskey. Jednak jeśli chcesz uzyskać podobny smak bez procentów zamiast napoju wyskokowego, możesz użyć 2 łyżeczek syropu klonowego. W ten sposób uzyskasz zbliżony smak, choć niezgodny z oryginalną recepturą. Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do przygotowania smakowitego napoju.

Źródło:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wystrzałowa kawa po irlandzku dla dorosłych. Weź mocną kawę, whiskey i śmietankę. Zapamiętaj przepis na deser z procentami - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto