Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyglądają apetycznie, ale mogą zabić! Tych owoców nie zbieraj. Zobacz, jak rozpoznać dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Lato i jesień to czas zbiorów dzikich owoców, które nierzadko są o wiele zdrowsze od hodowlanych. Rosną w lasach, na polach i nieużytkach, kusząc swoim smakowitym wyglądem. Wiele z nich to jednak gatunki toksyczne albo szkodliwe dla zdrowia! Zobacz, jak wyglądają trujące jagody i które dziko rosnące owoce lepiej omijać.
Trujące owoce dzikie
Dzikie owoce są zdrowe i smaczne, ale jest wśród nich wiele toksycznych gatunków. Zobacz, jak wyglądają trujące jagody i dlaczego nie należy ich zbierać.

Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. PublicDomainPictures, ustalij_pony, MrGajowy3, Rollstein/Pixabay

Spis treści

Jak wyglądają trujące jagody i dzikie owoce, które mogą zaszkodzić?

Dzikie owoce trujące mają najczęściej czerwony albo czarny kolor, czyli taki sam, jak te jadalne. Dlatego wiele toksycznych gatunków może być mylone z tymi, które chętnie zbieramy w lesie czy na łące, by przerobić na prozdrowotne przetwory.

Tymczasem spożycie trujących owoców zwłaszcza na surowo może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i ciężkich powikłań, a nawet do zgonu. Jest szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci, którym szkodzą znacznie mniejsze dawki toksyn niż dorosłym. Ostrzeżenia i zakazy w równym stopniu dotyczą jednak wszystkich osób. Warto więc wiedzieć, czego nie należy zbierać.

Chociaż niektóre z niejadalnych owoców stanowią surowiec leczniczy, często dotyczy to zastosowania zewnętrznego (na skórę). W wielu przypadkach dzikie owoce wymagają też odpowiedniego przygotowania i ostrożnego dawkowania. Dlatego chcąc korzystać z ich właściwości wspomagających leczenie niektórych chorób należy sięgać po gotowe, standaryzowane preparaty i konsultować kurację z lekarzem.

Dowiedz się więcej na temat:

Czy można jeść owoce z lasu?

Owoce leśne i inne dziko rosnące należą do najbardziej wartościowych. To właśnie gatunki takie, jak dzika róża, rokitnik czy dereń mają rekordową zawartość witaminy C. W innych, takich jak śliwa tarnina czy czarny bez, prozdrowotne właściwości są ściśle związane z wysokim poziomem niebieskoczarnych barwników antocyjanowych. Mają one korzystny wpływ na krążenie krwi i metabolizm. Należy jednak pamiętać, że dziki bez czarny też bywa trujący.

Sprawdź także:

Z kolei wartościowe owoce takie, jak berberys czy jarzębina, mogą wymagać specjalnej obróbki, by nadawały się do spożycia. Nawet w przypadku gatunków, które są stosowane do wyrobu przetworów, warto zachować ostrożność. Bywa tak, że trująca jest cała roślina, a jadalny tylko owoc (jak berberys właśnie) lub jego miąższ bez pestki.

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyglądają apetycznie, ale mogą zabić! Tych owoców nie zbieraj. Zobacz, jak rozpoznać dzikie owoce, które są trujące lub szkodliwe - Strona Zdrowia

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto