Walentynki: Przepisy na romantyczną kolację i inne dania walentynkowe
Lasagne
Składniki: - 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego - 1 cebula - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1-2 łyżki oliwy - puszka pomidorów bez skórki - 1 koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki suszonej bazylii - przyprawy: sól, pieprz - 1 opakowanie makaronu lasagne Sos beszamelowy: 2 łyżki mąki zasmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać dwie szklanki mleka i szybko rozmieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Gdy zgęstnieje dodać garść parmezanu. Przygotowanie: Cebulę i czosnek trzeba posiekać, marchew zetrzeć na tarce. Wszystko należy podsmażyć na patelni. Potem dodajemy mięso i dalej smażymy na małym ogniu. Dodajemy pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Blaszkę smarujemy oliwą i kładziemy płaty lasagne. Na to wykładamy część zawartości patelni i polewamy wszystko sosem beszamelowym. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż otrzymamy kopiec lasagne. Na szczycie powinien być sos beszamelowy, posypany startym żółtym serem. Danie wkładamy do piekarnika na 40 minut (temperatura: 200 stopni). Autor: Patryk K.