W skrócie
Pełnia sezonu na rabarbar trwa od maja do lipca. Najczęściej z tego warzywa przygotowuje się słodkie wypieki, taki jak drożdżówki, ciasta ucierane, tarty, ale też wytrawny dodatek do mięs i serów. Rabarbar jest też podstawą do zrobienia kwaskowatego kompotu, który gasi pragnienie w upalne dni. Co więcej, świetnie smakuje połączenie rabarbaru z innymi owocami np.: jabłkami lub truskawkami, które łagodzą kwaśny smak. Tym razem proponuję ci przepis na domowy placek rabarbarowy, który zawsze wychodzi.
Przepis na placek z rabarbarem
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 40 g mąki pszennej,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 g cukru,
- skórka otarta z cytryny,
- 600 g łodyg rabarbaru,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki bułki tartej.
Do posypania:
- 1 łyżka cukru pudru waniliowego
Jak zrobić puszyste ciasto z rabarbarem?
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyj, pokrój na kawałki, zalej wrzątkiem i po minucie przełóż do zimnej wody. W ten sposób łatwiej będzie obrać go ze skórki.
- Obrane warzywo, pokrój w kawałki o długości 3 cm.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i ułóż porcje rabarbaru. Smaż, aż kwaśny rabarbar zmięknie i nabierze brązowego koloru.
- Żółtka oddziel od białek. Ubij sztywną pianę, dodając powoli cukru i startą skórkę pomarańczową.
- Następnie dodaj żółtka i oba rodzaje mąk przesiane z proszkiem do pieczenia.
- Tortownicę lub keksówkę wysmaruj masłem, obsyp 2 łyżkami bułki tartej i przelej ciasto biszkoptowe.
- Na wierzchu dodaj pokrojony rabarbar. Dodatkowo w sezonie można dodać 100 g truskawek.
- Placek z rabarbarem piecz przez 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół na środkowej półce.
- Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia i przed podaniem posyp cukrem zmiksowanym z wanilią.
Czytaj także:
Czy rabarbar do ciasta trzeba obierać ze skórki?
Na początku sezonu na rabarbar nie ma potrzeby obierania go ze skórki. Do placka z rabarbarem i deserów warto wybierać warzywo o najintensywniejszym czerwonej barwie. Różowy rabarbar to gwarancja, że warzywo będzie słodkie i pachnące. Starsze łodygi rabarbaru twardnieją i zachęcam do usunięcia skórki przy pomocy obieraczki do warzyw lub według proponowanej przeze mnie metody z powyższego przepisu. Dzięki temu rabarbar nie będzie pozostawiał charakterystycznych „nitek” utrudniających jedzenie.
Sprawdź także: Szybkie ciasto z rabarbarem i bezą. Pysznie smakuje i pięknie wygląda
Placek rabarbarowy z przyprawami
Smak rabarbaru można przełamać na różne sposoby nie tylko za sprawą innych owoców. Polecam plasterki rabarbaru wymieszać z wodą różaną lub kardamonem. Pokrojone kawałki rabarbaru wyśmienicie sprawdzają doprawione słodko-kwaśnym sokiem pomarańczowym. Jeśli szukasz egzotycznych przypraw w kuchni, polecam użyć mielonego kardamonu lub startej tonki. Jej zapach zbliżony jest do wanilii.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis jak z PRL-u zachwyci twoją rodzinę i znajomych i sprawi, że na stałe zagości w twoim codziennym menu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Źródło:
- „Obiady u Kowalskich”, Jadwiga Kłossowska, Wydawnictwo Watra 1984 rok
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?