Coolturalny Festiwal Piwa już po raz czwarty zagości na Politechnice Łódzkiej. Wszystkie wydarzenia w ramach imprezy odbędą się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Udział w wydarzeniach jest darmowy.
Pierwszy dzień festiwalu, 29 maja będzie poświęcony tematyce piwowarstwa. Organizatorzy zaprosili do Łodzi czołowych specjalistów z branży. O piwie i nie tylko opowiedzą Magdalena Banasiak, certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich i Andrzej Sadownik, prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, a także właściciel firmy „Piwoznawcy” Maciej Chołdrych.
Juwenalia Politechniki Łódzkiej 2014. Wystąpią T.Love, Myslovitz i Gooral
- W czasie wykładów goście opowiedzą m.in. dlaczego kobiety mogą być lepszymi smakoszami piwa, o sztuce warzenia złotego trunku w domowym zaciszu, wartościach sensorycznych piwa oraz przybliżą charakterystyki szerokiej gamy chmielowych trunków – mówi Sebastian Kmiecik, koordynator IV Coolturalnego Festiwalu Piwa.
Dla uczestników Festiwalu przygotowano także konkurs „Case study – innowacje w piwowarstwie” oraz sesję posterową „Zdrowotne aspekty piwa” z cennymi nagrodami. Na zakończenie pierwszego dnia przewidziano warsztaty sensoryczne „Rozpoznawanie wad smakowo-zapachowych piwa”.
30 maja, w drugim dniu imprezy, na dziedzińcu Wydziału odbędzie się piknik degustacyjny pod nazwą „Kultura degustacji produktów fermentacji”, w czasie którego studenci będą mogli spróbować produktów wiodących polskich browarów – dodaje Małgorzata Wysokińska, prezes SKNCh Kollaps. Z przygotowanych przez organizatorów informatorów będzie można poznać historię i aktualności każdego z browarów oraz wyczytać najważniejsze informacje o każdej marce piwa.
Piknik uświetni pokaz warzenia piwa przygotowany przez Łódzkie Oddziały Bractwa Piwnego i Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz Klub Miłośników Piwowarstwa „Ericpol”. ZPPP Browary Polskie, jak co roku, przestrzegać będą przed prowadzeniem pojazdów w ramach akcji „Nigdy nie jeżdżę po alkoholu”. Oprócz tego przygotowano loterie, konkursy i pokazy.
IV Coolturalny Festiwal Piwa – program:
29 maja (czwartek) Miejsce – audytoria Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
10:10 – 10:20 Oficjalne rozpoczęcie Festiwalu przez Władze Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
1020 – 1050 Wykład I: Kobieta i Piwo – wykład poprowadzi Magdalena Banasiak – Certyfikowany Sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
10:55 - 11:20 Wykład II: Jak zostać piwowarem – rozmowa z ojcem polskiego piwowarstwa domowego dr Andrzejem Sadownikiem – prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych
11:25 – 11:55 Wykład III: Oblicza piwnej kultury – wykład poprowadzi Maciej Chołdrych – właściciel firmy Piwoznawcy
12:00 – 12:25 Wykład IV: Przegląd piw produkowanych w Polsce – wykład poprowadzi Andrzej Olkowski – prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich
12:30 – 13:15 Case study – konkurs dla studentów, przygotowanie prezentacji na temat „Innowacje w Piwowarstwie”
13:20 – 13:40 Sesja posterowa „Zdrowotne aspekty piwa”
14:15 - 16:00 „Rozpoznawanie wad smakowo-zapachowych piwa” – warsztaty analizy sensorycznej piwa dla studentów – poprowadzi dr Edyta Kordialik-Bogacka
30 maja (piątek) Miejsce – zamknięty teren dziedzińca Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
10:00 oficjalne rozpoczęcie pikniku „Kultura degustacji produktów fermentacji”
10:30 rozpoczęcie pokazu warzenia piwa – Klub Miłośników Piwowarstwa Ericpol, Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, Bractwo Piwne
12:00 wręczenie nagród laureatom sesji posterowej oraz konkursu
13:00 zakończenie IV Coolturalnego Festiwalu Piwa
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?