Ambasador Francji w Polsce przebywający w czwartek w Łodzi wyjaśnia, że w czasie akcji "Good France" 19 marca na całym świecie wydane zostaną kolacje "a la francaise".
Do akcji przyłączyło się 1300 szefów kuchni ze świata, w tym 37 z Polski. W Łodzi o udział w akcji ubiegało się pięć restauracji. Wybrano dwie, są to "Anatewka" oraz "Piotrkowska Klub Zieliński i Syn".
Organizowanie uczty po francusku tego samego dnia na całym świecie jest pomysłem Auguste'a Escoffiera. "Kolację Epikura" została zainicjowana w 1912 roku.
Ambasador Buhler mói, że do tego pomysłu powrócił Alain Decasse (szef kuchni - red.) razem z naszym Ministerstwem Spraw Zagranicznych. A minister zmobilizował całą sieć dyplomatyczną, by zachęciła najlepszych szefów kuchni do akcji.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?