Na 26 stoiskach wystawienniczych na rynku Manufaktury będzie można kupić produkty regionalne, wędliny przygotowane według tradycyjnych receptur, ciasta, miody i nalewki. Swoje wyroby i rękodzieła będą promować także ludowi artyści.
W strefie gotowania pod okiem znanego z TV kucharza Andrzeja Polana, panie z kół gospodyń wiejskich przygotują swoje popisowe dania. Doświadczone gospodynie zdradzą także przepisy i swoje sekrety na wiele tradycyjnych potraw. Koła gospodyń wiejskich z całego regionu będą chwalić się najsmaczniejszymi daniami - pojawią się m.in. kaczka z żurawiną i jabłkami i kluski ze szpinakiem i okrasą, podawane z młoda kapustą. Wszystkie dania będą oparte o lokalne, sezonowe składniki - w myśl modnego ruchu slowfood, który m.in. zaleca spożywanie potraw przyrządzanych z produktów dostępnych w bezpośrednim sąsiedztwie, ekologicznych, pochodzących z małych gospodarstw.
To nie koniec! Gotować będzie także marszałek województwa łódzkiego Witold Stępień - co przygotuje dla łodzian? To obecnie jedna z najpilniej strzeżonych informacji w Urzędzie Marszałkowskim, który organizuje Smaki Ziemi Łódzkiej. A gdy goście tej smacznej imprezy się najedzą, będą mogli posłuchać występów zespołów ludowych regionu łódzkiego, które będą rywalizować w konkursie „Folk-nuta”.
Imprezie towarzyszy także konkurs na najlepszą potrawę regionu łódzkiego o apetycznej nazwie „Smaczne Łódzkie”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?