Przepisy na lato: Orzeźwiające napoje, sorbety, chłodnik i kawa mrożona [ZDJĘCIA]
Przepisy na lato: Okroszka
Okroszka - przepis: 400 g wołowiny 1 litr kwasu chlebowego 3 ziemniaki 3 jajka 150 ml śmietany 4 ogórki 200 g rzodkiewek 1 pączek koperku 1 pączek szczypiorku 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz 1 łyżeczka octu winnego Sposób przygotowania: Mięso gotujemy i ostudzamy. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ostudzamy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki kroimy w kostkę. Jajka obieramy, dzielimy na pół. Białka kroimy, a żółtka odstawiamy. Mięso drobno kroimy. Ogórki kroimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Koperek siekamy. Szczypiorek siekamy oddzielnie i dodając soli czekamy aż puści sok. Żółtka ucieramy ze śmietaną i musztardą na gładką masę. Rozprowadzamy masę zimnym kwasem chlebowym. Dodajemy do niego mięso i warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem oraz octem i mieszamy. Schładzamy zupę w lodówce. Okroszkę tez można gotować na serwatce zamiast kwasu chlebowego. ZOBACZ TAKŻE: Przepisy na grilla: Jak przygotować najlepsze dania z rusztu